18 mei 2025 - 18:50 - Marokko
Spanje houdt, ondanks eerdere toezeggingen aan Marokko in 2022, nog steeds de controle over het luchtruim van de Sahara. Het Spaanse staatsbedrijf ENAIRE beheert dit luchtruim al sinds 1976 vanaf Gran Canaria.
Hoewel er een overeenkomst leek te zijn na de Spaanse steun voor het Marokkaanse autonomieplan, zijn de onderhandelingen over de daadwerkelijke overdracht van het beheer vastgelopen. Deze impasse roept vragen op over de Spaanse motieven en de toekomst van de samenwerking.
Lees ook: Marokko heeft reeds controle over 20% luchtruim Sahara
Volgens voormalig Marokkaans diplomaat Ali Achour heeft Marokko concrete stappen gezet om het beheer over te nemen. Spanje zou zich echter hebben verzet tegen Marokkaanse voorstellen om de grenzen van de vluchtinformatieregio’s (FIR) aan te passen. Achour vermoedt dat Spanje hiermee de controle wil behouden over het luchtverkeer boven zijn enclaves Ceuta en Melilla. Deze technische details maskeren een dieperliggend politiek steekspel.
De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel Albares, bevestigde afgelopen 18 december dat een overdracht momenteel niet aan de orde is. Ali Achour stelt hier kritische vragen bij, zoals waarom Spanje vasthoudt aan luchtcontrole over een gebied waar het geen politieke autoriteit meer heeft. Hij pleit voor een bilateraal akkoord tussen Rabat en Madrid, dat vervolgens ter goedkeuring aan de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO) voorgelegd kan worden.
Lees ook: Spanningen tussen EU en Marokko over luchtruim Sahara
Het kernprobleem blijft de internationale status van de Sahara, die door de VN nog steeds als niet-autonoom gebied wordt beschouwd], met Spanje als de officiële administrerende macht. Een overdracht van het luchtruim aan Marokko zou een belangrijke stap zijn richting erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit. Landen als de Verenigde Staten en Frankrijk hebben deze soevereiniteit overigens al wel erkend.
Marokko slaat alarm: Russisch gokapp plundert deviezen
Youssef En-Nesyri krijgt aanbod dat hij niet kan weigeren
Marokkaanse douane waarschuwt diaspora: dit mag niet mee in de bagage
Marokkaan verliest vrouw, ziekenhuis weigert overlijdensakte door schuld
Militaire band Marokko en Israël verstevigt discreet
Meer veerboten naar Marokko deze zomer
Nederlandse touroperators verkennen Marokko
Tesla landt in Marokko: auto’s, energie en laadnetwerk
Spanningen met Marokko: Algerije versnelt herbewapening
Celstraf voor man die bier dronk voor kinderen in Tanger
Vrouw strandt in Marrakech na overboeking EasyJet
Onwaarschijnlijke ontsnapping in Marrakech
Nieuw plan moet huren in Marokko betaalbaar maken
Marokko koploper in aantal vrije dagen