Zoeken

Spanje wist al 3 jaar dat Algerije gaspijpleidingcontract ging verbreken

13 november 2021 - 11:20 - Wereld

©

Spanje is via zijn grootste gasbedrijf Naturgy, reeds sinds 2018 op de hoogte van het besluit van de Algerijnse regering om het contract voor de Maghreb-Europa Gaspijpleiding met Marokko te verbreken.

Volgens Spglobal weet Naturgy al sinds juli 2018 dat het GME-contract waarschijnlijk niet zou worden verlengd. Het besluit viel uiteindelijk op 30 oktober en blijft veel reacties uitlokken, met name in Spanje en Europa.

Lees ook: Algerije verhindert Marokko om gas uit Spanje te importeren

Spanje maakt zich grote zorgen over de tijdige levering van Algerijns gas. Ondanks alle garanties die Algerije hen gaf, blijft het niet verlengen van het transitcontract van GME zorgen baren in Europa, ook omwille van de huidige krappe gasmarkt en de hoge prijzen.

Lees ook: Maghreb-Europa Gaspijpleiding: Marokko gaat gas uit Spanje invoeren

Jon Ganuza, wereldwijd Hoofd Controlling bij Naturgy, verklaarde na de bekendmaking van de resultaten over het derde kwartaal van het bedrijf, dat er besprekingen worden gevoerd om na te gaan of het pijpleidingcontract toch nog kan worden verlengd. Volgens hem zou dit "gunstig" zijn voor alle partijen en "voor iedereen ook een meerwaarde creëren". Hij blijft in gesprek met Marokko en Algerije, om een uitzonderlijke verlenging te verkrijgen van het contract voor de gaspijpleiding, die Europa via Marokko met Algerije verbindt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team