Zoeken

Marokko blijft GME-gaspijpleiding onderhouden

24 november 2021 - 16:20 - Economie

©

Ondanks de beëindiging van het contract voor de Maghreb Europa Gaspijpleiding, zorgt Marokko nog steeds voor het onderhoud van de pijpleiding-faciliteiten op zijn grondgebied, net als Algerije en Spanje.

"Het betreft geen akkoord of ondertekende overeenkomst [...] Het is een taak die door elk land individueel wordt opgenomen, maar wel met hetzelfde doel: ervoor zorgen dat de gaspijpleiding in goede staat blijft, om zonder problemen terug te kunnen worden geactiveerd indien nodig," vertellen Spaanse bronnen uit de sector aan de lokale media El Periodico de España.

Lees ook: Spanje wist al 3 jaar dat Algerije gaspijpleidingcontract ging verbreken

De pijpleiding, die ongeveer 1300 km lang is, doorkruist de drie landen die nog steeds onderhandelen over een eventuele terugkeer naar de normale situatie. Marokko laat het onderhoud uitvoeren door het Staatsbedrijf voor Aardolie en Mijnen (ONHYM), dat ervoor heeft gekozen om dit te delegeren aan Metragaz, een bedrijf dat onder zeggenschap staat van het Spaanse Naturgy en het Portugese Galp.

Het gedeelte op Algerijns grondgebied wordt onderhouden door het staatsbedrijf Sonatrach. Spanje werkt aan het gehele traject onder de Straat van Gibraltar, "zowel in Spaanse als in Marokkaanse wateren".

Lees ook: Gaspijpleiding: Algerije sluit kraan naar Marokko

Ze voegen er nog aan toe dat er discreet actie wordt ondernomen om "gezamenlijke oplossingen te vinden voor de gaspijpleiding. De gesprekken waren de laatste maanden zeer complex. De sluiting "is echter niet onomkeerbaar [...] maar een heropening is nog niet voor morgen", concluderen dezelfde bronnen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team