Zoeken

Algerije heeft moeite om aan Spaanse gasvraag te voldoen

25 januari 2022 - 10:20 - Wereld

©

Algerije kan niet volledig voldoen aan de Spaanse vraag naar gas sinds de sluiting in oktober vorig jaar van de Maghreb-Europa Gaspijpleiding die door Marokko loopt. Door de lage capaciteit van Medgaz is de gasinvoer vanuit Algerije naar Spanje in november met 14,5% gedaald.

Door de sluiting van de Maghreb-Europa Gaspijpleiding (GME), die Algerije via Marokko met Spanje verbindt, is Algerije genoodzaakt zich op Medgaz te richten om Spanje van gas te blijven voorzien. Met een capaciteit van 8 miljoen kubieke meter per jaar, tegen 13 miljoen voor de GME, heeft Medgaz niet aan alle verwachtingen van Spanje voldaan. De pijpleiding heeft eind 2021 verscheidene dalingen in de aanvoer geregistreerd, meldt El Mundo, dat melding maakt van een vermindering van de gasinvoer uit Algerije met 4,3% op 28 november, en met 14,5% een dag later.

Lees ook: Zonder pijpleiding met Marokko importeert Spanje meer vloeibaar aardgas

De cijfers werden door de Spaanse regering verstrekt in antwoord op een schriftelijke vraag van twee Volkspartij-Kamerleden (PP) met betrekking tot dit onderwerp. In haar antwoord rechtvaardigt de Spaanse regering de daling van de invoer door "een door de leverancier toegepaste beperking aan de bron". Ze stelt dat de situatie geen gevolgen heeft voor Spanje, dat over voldoende gasvoorraad beschikt om het hoofd te bieden aan een energiecrisis.

Lees ook: Marokko vindt alternatieve oplossing voor Algerijns gas

Volgens de Spaanse autoriteiten vertegenwoordigt de vermindering van de gasinvoer via Medgaz met 14,5% op 29 november nauwelijks 2,4% van de nationale vraag, of 1638 GWh. Spanje en Algerije zijn begonnen met de uitbreiding van Medgaz om de capaciteit ervan te verhogen van 8 tot 10 miljoen kubieke meter per jaar. Verwacht wordt dat Medgaz in januari van dit jaar op volle capaciteit kan draaien.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team