Zoeken

Gaspijpleiding: Algerije overweegt toch verlenging contract met Marokko

12 oktober 2021 - 12:40 - Wereld

©

De Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune heeft verklaard dat Algerije nog geen formele beslissing heeft genomen met betrekking tot het contract voor de gaspijpleiding die het land met Spanje verbindt en door Marokko loopt.

Zal Algerije na 31 oktober Marokko uit het gaspijplijncontract sluiten? Het leek er na de verklaringen van de Algerijnse minister van Energie op dat de beslissing reeds was genomen. Hij gaf namelijk aan dat zijn land niet langer met Marokko wil samenwerken.

Lees ook: Algerije sluit definitief Maghreb-Europa gaspijpleiding

De laatste verklaring van president Tebboune laat echter opnieuw twijfel bestaan over de toekomst van het contract tussen de twee buurlanden, waarschijnlijk door een gebrek aan alternatieven. In een interview met de lokale media zei de Algerijnse president dat "het contract tot 31 oktober loopt en dat we dan wel verder zullen zien".

Voorts verklaarde de president dat alle gasleveringen aan Spanje voortaan zullen verlopen via de onderzeese Medgaz-pijpleiding, die werd reeds gebruikt voor het vervoer van het grootste deel van de uitvoer naar Europa.

Lees ook: Algerije wil niet zwichten voor Marokkaanse "chantage" over gaspijpleiding

Sinds het begin van de diplomatieke crisis heeft Rabat herhaaldelijk geprobeerd om de betrekkingen te herstellen en heeft het koninkrijk ook opnieuw de wens uitgesproken om het gascontract met Algerije te verlengen. Volgens goed ingelichte bronnen zal het besluit om het contract niet te verlengen geen zware gevolgen hebben voor het koninkrijk, dat al maanden op de kwestie vooruitloopt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team