Zoeken

Maghreb-Europa Gaspijpleiding: Marokko gaat gas uit Spanje invoeren

20 oktober 2021 - 19:10 - Marokko

©

Marokko bestudeert samen met Spanje de mogelijkheid om gas in te voeren via zijn terminals voor vloeibaar aardgas, voor het geval dat Algerije het concessiecontract voor de Maghreb-Europa gaspijpleiding niet verlengt. Die overeenkomst loopt op 31 oktober af.

"Marokko beschouwt de pijplijn als een instrument voor regionale samenwerking [...], we zullen het niet opgeven," vertelde een hoge Marokkaanse ambtenaar die om anonimiteit verzocht aan Reuters. Hij voegde daar aan toe dat Marokko met Spanje onderhandelt om zijn terminals voor vloeibaar aardgas (LNG) te gebruiken, om gas naar Marokko te brengen via de pijplijn.

Lees ook: Gaspijpleiding: Algerije wil voorwaarden opleggen aan Marokko

"Deze LNG zal niet concurreren met de Spaanse gasvoorziening. Het gaat om een extra aankoop in opdracht van Marokko, dat de kosten van de doorvoer via de Spaanse terminals en de pijpleiding zal betalen," zei hij. Daarnaast heeft Marokko ook vergunningen verleend aan gasimporteurs, in het geval dat Algerije het GME-concessiecontract niet verlengt.

De CEO van de Algerijnse nationale olie- en gasmaatschappij Sonatrach heeft maandag in een interview met de Algerijnse publieke televisie gezegd dat zijn maatschappij haar verbintenissen blijft nakomen en gas blijft leveren aan haar "historische klanten" zoals Spanje en Italië.

Lees ook: Gaspijpleiding: Algerije overweegt toch verlenging contract met Marokko

Na het verbreken van de diplomatieke betrekkingen met Marokko aan het einde van de maand augustus, heeft Algerije laten doorschemeren dat het de concessieovereenkomst voor de Maghreb-Europa Gaspijpleiding, niet zou verlengen. Algerije zou ook de capaciteit van Medgaz tegen december tot 10 miljard kubieke meter verhogen om Spanje te kunnen blijven leveren. Maar de Algerijnse president Abelmadjid Tebboune zei onlangs dat er nog geen definitief besluit is genomen met betrekking tot de Maghreb-Europa Gaspijpleiding.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team