Zoeken

Maghreb-Europa Gaspijpleiding: chantage Algerije is onaanvaardbaar

4 november 2021 - 12:00 - Wereld

©

Italiaanse parlementsleden hebben de "onaanvaardbare chantage" van Algerije aan de kaak gesteld. Het land heeft besloten om het contract van de Maghreb-Europa Gaspijpleiding (GME) die door Marokko loopt niet te verlengen.

"Het besluit van Algerije komt neer op een onaanvaardbare chantage met betrekking tot gas," schrijft het Italiaanse Kamerlid Paolo Grimoldi in een Tweet. Hij voegt eraan toe dat deze eenzijdige breuk van het GME-contract door Algerije ook juist op een moment komt dat Europa in een energiecrisis zit.

Lees ook: Gaspijpleiding: Algerije sluit kraan naar Marokko

De situatie baart ook Kamerlid Paolo Lattanzio zorgen. Hij vreest dat het niet-verlengen van de GME "ernstige gevolgen voor Spanje" zal hebben. "Stijgende energieprijzen en escalerende spanningen is niet wat we nodig hebben in het Middellandse Zeegebied," zei hij in een Tweet. Kamerlid Marco di Maio riep van zijn kant de Europese Unie op om "niet toe te geven aan de Algerijnse dreigementen".

Lees ook: Maghreb-Europa Gaspijpleiding: Marokko gaat gas uit Spanje invoeren

De beslissing van Algerije zal geen ernstige gevolgen hebben voor Marokko, schrijven de Marokkaanse staatsoliemaatschappij (ONHYM) en het Marokkaans staatsenergiebedrijf (ONEE) in een gezamenlijke verklaring. Volgens de twee staatsinstellingen zijn alle nodige maatregelen getroffen om het koninkrijk van gas te blijven voorzien.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team