Zoeken

Spanje: veiligheidsagent beschuldigd van handel in Marokkaanse hasj

27 oktober 2021 - 16:20 - Wereld

©

Een Spaanse veiligheidsagent heeft maandag de aanklacht van drugshandel verworpen die tegen hem was ingediend, voor feiten daterend van 2012 in de haven van Esombreras in Cartagena. Daarbij waren zeventien andere personen betrokken van Spaanse, Colombiaanse en Britse nationaliteit.

Tijdens de eerste van negen hoorzittingen in het proces, weigerde de van drugshandel beschuldigde agent te antwoorden op vragen van het parket en verklaarde hij de drugshandel van Zuid-Amerika naar Cartagena niet te hebben vergemakkelijkt, meldt 20minutos.

Lees ook: Marokkaan leidde groot netwerk voor cocaïnesmokkel in Spanje

Het Openbaar Ministerie denkt dat de agent en de andere arrestanten van plan waren om meer dan 100 kilogram cocaïne vanuit Zuid-Amerikaanse havens via de haven van Esombreras naar Spanje te brengen. De agent zou naar verwachting de som van 35.000 euro ontvangen voor zijn tussenkomst. Een andere verdachte is de jeugdvriend van de veiligheidsagent. Hij zou zijn opgetreden als tussenpersoon met het Colombiaanse netwerk in Madrid en de agent hebben geholpen bij de uitvoering van het overeengekomen plan.

Een verdachte met de Colombiaanse nationaliteit die in Madrid woont, verklaarde voor de rechtbank dat hij de veiligheidsagent tijdens de bijeenkomsten van de organisatie nooit heeft ontmoet. Het openbaar ministerie eiste een gevangenisstraf van 12 jaar en de betaling van een dagelijkse boete van 20 euro over een periode van 20 maanden. De jeugdvriend van de agent heeft bekend met het netwerk te hebben samengewerkt om drugs Spanje binnen te smokkelen. Een Britse verdachte verklaarde dat hij in contact was met de veiligheidsagent, die bereid was met het netwerk samen te werken om tabak of hasj uit Marokko naar Spanje te halen.

Lees ook: Honderdtal smokkelaars Marokkaanse hasj gearresteerd in Spanje

De verdachten, met inbegrip van de veiligheidsagent, ontkenden alle aanklachten tegen hen. Het Openbaar Ministerie heeft gevraagd om straffen variërend van drie tot veertien jaar. Een andere beklaagde is een ambtenaar van het ministerie van Justitie, werkzaam bij het gerecht van onderzoek van Cartagena. Hij had "nauwe banden" met één van de belangrijkste leden van de criminele organisatie. Hij is belast met de melding van elke gerechtelijke verrichting of actie en met het adviseren over de te nemen stappen wanneer een eventueel politieonderzoek moet worden ingesteld.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team