Zoeken

Spanje: politieagenten vervolgd voor handel in Marokkaanse hasj

30 juni 2021 - 12:00 - Wereld

©

Drie agenten van de Guardia Civil zijn gearresteerd en worden vervolgd wegens corruptie en medeplichtigheid aan een netwerk voor de handel van hasj vanuit Marokko naar Spanje. De verdachten kregen elk 7500 euro voor het niet onderscheppen van een boot met 750 kilo hasj aan boord.

De afdeling interne zaken van de Spaanse Guardia Civil heeft een onderzoek geopend naar "corruptie bij de politie met betrekking tot criminele organisaties die drugs smokkelen tussen Marokko en Spanje", meldt Europa Press. De agenten zouden "een georganiseerde groep hebben gevormd, die ervoor zorgde dat de drugs het land werden binnengebracht, in samenwerking met verschillende drugsorganisaties", aldus de tenlastelegging van het Openbaar Ministerie. Concreet moesten deze agenten "zorgen voor de veiligheid tijdens het vervoer van de drugs totdat deze werden uitgeladen, door de leden van het smokkelnetwerk in te lichten over de veiligheidsvoorzieningen, de tijdstippen en de plaatsen van de patrouilles" zodat zij deze konden omzeilen, aldus het openbaar ministerie.

Eén agent was verantwoordelijk voor het leggen van contacten met criminele organisaties en het verstrekken van de nodige informatie. Hij werd betaald "overeenkomstig de gevraagde diensten", aldus de openbare aanklager, die eraan toevoegt dat de andere twee agenten "met hem samenwerkten, zijn instructies opvolgden en in ruil daarvoor een beloning ontvingen". Zes andere personen, die ervan worden verdacht banden te hebben met criminele organisaties die betrokken zijn bij de handel in hasj, werden ook in staat van beschuldiging gesteld en vervolgd.

Uit het onderzoek blijkt dat bij één van deze transacties "de beschuldigde civiele bewakers elk 7500 euro ontvingen" om een boot met 750 kilo hasj binnen te laten in Motril. In de woningen van de verdachten werden na huiszoeking telefoons, een geldbedrag, diverse drugs, dozen met anabolen en geneesmiddelen, alsmede voertuigen aangetroffen.

Het openbaar ministerie beschuldigt de drie agenten van samenzwering om een misdrijf tegen de volksgezondheid te plegen, lidmaatschap van een criminele organisatie en het niet-nakomen van hun republikeinse plichten. De andere verdachten worden vervolgd wegens misdrijf tegen de volksgezondheid, samenzwering en lidmaatschap van een criminele groep. Het OM vraagt voor hen gevangenisstraffen van vijf tot negen jaar en boetes. Het proces is maandag van start gegaan en zal worden voortgezet op 1, 2 en 5 juli in de rechtbank van Malaga.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team