Zoeken

Spanjaarden vinden hervatting betrekkingen met Marokko nutteloos

30 april 2022 - 17:00 - Wereld

©

Zeer weinig Spanjaarden (25%) geloven dat het akkoord waarmee president Pedro Sanchez en Koning Mohammed VI een einde maakten aan de diplomatieke crisis, echt gunstig is voor hun land. Dubbel zoveel Spanjaarden denken dat de overeenkomst juist schadelijk is voor de belangen van het land, zo blijkt uit een enquête die het DYM-instituut uitvoerde in opdracht van media-bedrijf Henneo.

De enquête werd uitgevoerd tussen 20 en 22 april, twee weken na het bezoek van Pedro Sanchez aan Rabat, dat een nieuwe fase inluidde in de betrekkingen van de twee landen. Van de ondervraagden is 47,1% niet overtuigd van de nieuwe "routekaart" tussen Spanje en Marokko, denkt 25% dat het akkoord tussen Sanchez en Mohammed VI hun land wel ten goede komt en heeft ongeveer 28% geen mening over de kwestie.

Lees ook: Pedro Sanchez beschuldigd van "onderdanigheid" aan Marokko

Van de ondervraagden die denken dat de overeenkomst niet in het belang is van Spanje, is een aanzienlijke meerderheid Vox-kiezer (76%), 9% van de kiezers van de rechtse partij denkt echter het tegenovergestelde. Ook een meerderheid (64,3%) van de kiezers van de Volkspartij (PP) wijst de overeenkomst af, terwijl 16,2% zegt dat ze gunstig is voor het land. De tendens is bijna dezelfde bij kiezers van Ciudadanos, 41,5% van hen gelooft niet in het akkoord, terwijl 25,5% het tegenovergestelde gelooft.

Kiezers van linkse partijen hebben meer vertrouwen in Marokko, zo blijkt uit de studie. Meer dan 38% van de PSOE- en Podemos-kiezers is ervan overtuigd dat de overeenkomst met Mohammed VI gunstig zal zijn voor Spanje, hoewel respectievelijk 35,2% en 37,5% van hen, van mening is dat de overeenkomst eerder schadelijk is voor de belangen van het land.

Lees ook: Slotverklaring bezoek Pedro Sanchez aan Marokko

In een brief van 14 maart sprak Pedro Sanchez de steun uit van Spanje, aan Koning Mohammed VI, voor het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara en werd er zo een einde gemaakt aan de lange diplomatieke crisis tussen de twee landen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team