Zoeken

De netelige kwesties tussen Marokko en Spanje

7 april 2022 - 15:40 - Wereld

©

De Spaanse regeringsleider Pedro Sanchez wordt deze donderdag in Marokko verwacht, waar hij een top-ontmoeting zal hebben met Koning Mohammed VI. Het migratievraagstuk, de territoriale integriteit van Spanje (inclusief Ceuta en Melilla), de heropening van de grenzen, de hervatting van operatie Marhaba en tal van andere punten zullen worden besproken.

De reis van Pedro Sanchez naar Rabat op donderdag is de eerste officiële stap naar de hervatting van de betrekkingen tussen Spanje en Marokko, na meer dan een jaar van diplomatieke crisis rond de kwestie van de Sahara. In een brief van 14 maart had Premier Sanchez aan Koning Mohammed VI zijn steun betuigd voor het Marokkaanse plan voor autonomie van de Sahara. Daarmee kwam een einde aan een crisis die voor Spanje "ondraaglijk" was geworden. El Periodico de España meent te hebben begrepen dat er nog verschillende potentiële bronnen van onenigheid tussen de twee landen bestaan, die ongetwijfeld in het middelpunt van de besprekingen tussen Sanchez en de Marokkaanse monarch zullen staan.

Lees ook: Spaanse militairen vrezen overdracht eilandjes aan Marokko

De heropening van de grenzen is de eerste en belangrijkste prioriteit. Marokko heeft zijn grenzen met Ceuta en Melilla gesloten gehouden sinds het begin van de pandemie. Daardoor zijn de economieën van de twee autonome steden en de naburige Marokkaanse steden ernstig getroffen. Spanje wil een "gecontroleerde" heropening van de grenzen, zodat het vrije verkeer van personen en goederen tussen de twee landen kan worden hervat. Er moet ook worden onderhandeld over de heropening van de zeegrenzen en de daarmee samenhangende hervatting van de operatie Marhaba. Deze werd in 2020 en 2021 geannuleerd. Marokkanen uit Europa moeten tijdens deze zomervakantie via de havens van Algeciras, Almeria en Tarifa naar Marokko kunnen reizen.

Ook de claims van Marokko op Ceuta en Melilla zullen in de besprekingen aan de orde komen. In zijn nieuwe nationale veiligheidsstrategie heeft Spanje reeds plannen voor een alomvattend veiligheidsplan voor de twee enclaves. Men vreest echter dat Marokko aanspraak zal blijven maken op de twee steden. Daarom benadrukte Pedro Sanchez in zijn brief van 14 maart de "territoriale integriteit" van beide landen.

De Spaanse premier onderstreepte dat "gemeenschappelijke uitdagingen, in het bijzonder het beheersen van de migratiestromen in het Middellandse Zeegebied en de Atlantische Oceaan, gezamenlijk en in een geest van volledige samenwerking moeten worden aangepakt". Bij dit bezoek hoopt hij van Mohammed VI een schriftelijke toezegging over deze kwestie te krijgen.

Lees ook: Washington speelde rol in verandering Spaans standpunt over Sahara

Pedro Sanchez wil ook een nieuwe massale toestroom van migranten in Ceuta, zoals in mei vorig jaar, of bestormingen zoals begin maart in Melilla, voorkomen. "Ons doel is een nieuwe relatie op te bouwen op basis van transparantie en voortdurende onderlinge communicatie. Daarbij is wederzijds respect voor de door beide partijen ondertekende akkoorden het uitgangspunt, en wordt afgezien van unilaterale maatregelen", aldus Sanchez in zijn brief aan Koning Mohammed VI.

Bladna.nl