Zoeken

Spanje: "Marokko kon gehackte telefoongegevens Pedro Sanchez niet gebruiken"

16 juni 2022 - 15:00 - Wereld

©

De Spaanse inlichtingendienst CNI heeft verzekerd dat Marokko geen druk kon uitoefenen op Pedro Sanchez met gevoelige informatie die Rabat verkregen zou hebben na het hacken van zijn telefoon met behulp van de spionagesoftware Pegasus.

De Spaanse inlichtingendienst sluit categorisch uit dat Marokko de Spaanse regering zou hebben bedreigd met gegevens die het zou hebben gestolen van de telefoons van Pedro Sanchez, die in mei 2021 vermoedelijk met Pegasus werden "gehackt". Ze houden vol dat er geen sprake was van een inbreuk op de veiligheid bij het analyseren van de telefoons.

Lees ook: Pegasus: 15.000 documenten gestolen uit telefoon Pedro Sanchez

De CNI acht het "zeer aannemelijk" dat Marokko de telefoons van Sanchez en de ministers van Defensie en Binnenlandse Zaken heeft bespioneerd, maar de informatie zal in geen geval openbaar gemaakt worden, vertellen bronnen aan El Confidencial.

De Pegasus-affaire heeft Félix Bolaños, een vertrouweling van Sanchez, aan het wankelen gebracht. Hij adviseerde om de zaak openbaar te maken en zal nu informatie moeten verstrekken over de gevoelige gegevens die uit de telefoons van Sanchez zouden zijn gehaald, aan de met de zaak belaste rechter, de politieke partners en aan de oppositie.

Lees ook: Spanje wil Marokko niet van Pegasus-spionage beschuldigen

Spanje heeft vorig jaar de deur opengezet naar een ernstige diplomatieke crisis met Marokko door het onthaal van Brahim Ghali, de leider van het Polisario-front, in een ziekenhuis in Logroño. Daarop volgde de migratiecrisis in Sebta in mei 2021. Nadat Pedro Sanchez de steun van zijn land voor het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara uitsprak, ontstond er een crisis tussen Spanje en Algerije.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team