Zoeken

Spaanse procureur: "Marokko is vijand van Spanje"

17 maart 2022 - 09:00 - Wereld

©

De voormalige procureur van Zaragoza, Ramiro Grau, beschouwt Marokko als een "vijand" van Spanje. Hij hekelt het beleid van het koninkrijk dat honderden migranten toestaat om Sebta en Melilla binnen te vallen en heeft ook kritiek op de passiviteit van de Spaanse autoriteiten die geen enkele maatregel nemen om deze aanvallen af te slaan.

"Ik weet niet wie er lafhartiger is, de verraderlijke en corrupte politici of de politiecommandanten die niet in staat zijn om hun plicht te vervullen," zegt Ramiro Grau aan Alerta Digital. De voormalige officier van justitie van Zaragoza betreurt dat het leger niet in staat is zijn opdracht te vervullen "de soevereiniteit en onafhankelijkheid van Spanje te waarborgen en zijn territoriale integriteit en de constitutionele orde te verdedigen".

Lees ook: Spaanse generaal: "Moeten voorbereid zijn op conflict met Marokko"

Ramiro Grau veroordeelt het "onvermogen" van Spanje om zijn grenzen in Sebta en Melilla te verdedigen. "Wat hebben we te zoeken in Oekraïne om van Rusland een vijand te maken? Sebta en Melilla worden niet beschermd door de NAVO, die door de Verenigde Staten wordt gecontroleerd. Net als Oekraïne zullen we alleen staan wanneer we in conflict verwikkeld raken met Marokko," aldus Grau.

De magistraat merkt ook op dat er twee miljoen Marokkaanse immigranten in Spanje wonen en dat de meesten van hen niet bijdragen aan de Spaanse schatkist of de sociale zekerheid. "Ze maken veel beroep op de gezondheidszorg, sturen hun kinderen gratis naar school, profiteren van de kantine, en dergelijke, terwijl miljoenen arme Spanjaarden en hun kinderen ook in nood verkeren en zo goed als ze kunnen proberen te overleven", hekelt hij.

Lees ook: Marokko heeft "perfect excuus" om grenzen met Spanje gesloten te houden

De voormalige officier van justitie pleit ervoor Spanjaarden voorrang te geven boven buitenlanders. "Eerst Spanjaarden en dan buitenlanders, bij voorkeur katholieken, christenen en Latijns-Amerikanen, met wie wij grote culturele en sociale banden hebben, evenals Filipino’s, Guineeërs, Sahrawi’s, enzovoort," zegt hij.

Bladna.nl