Zoeken

Spaanse generaal: "Moeten voorbereid zijn op conflict met Marokko"

14 maart 2022 - 17:40 - Wereld

©

Generaal Fernando Alejandre Martínez, voormalig chef van de Spaanse generale staf, is van mening dat Marokko momenteel geen directe bedreiging vormt voor Spanje. Hij hekelt het beleid van de Spaanse regering dat erin bestaat "Marokko de rug toe te keren".

"Ik denk niet dat Marokko vandaag een rechtstreekse bedreiging vormt voor Spanje. Ik denk dat Madrid zich van Marokko afkeert, wat mij ten zeerste verbaast, want wij zijn het enige Europese land dat aan Marokko grenst. Indien ik een Marokkaan was, zou ik verbolgen zijn over de Spanjaarden die geen aandacht aan mij besteden...", aldus generaal Fernando Alejandre Martínez in een interview met The Objective, ter gelegenheid van de lancering van zijn boek getiteld "Rey servido y patria honrada".

Lees ook: Marokko heeft "perfect excuus" om grenzen met Spanje gesloten te houden

Voor de voormalige stafchef van de strijdkrachten (2017-2020) zijn de aanspraken van Marokko op de autonome steden Ceuta en Melilla op hun beurt verontrustend, ook al is hij van oordeel dat Rabat niet zo ver zou gaan om een gewapend conflict te beginnen. "Ik betwijfel of zich morgen een conflict zal voordoen, maar men moet voorbereid zijn op de dag dat het zich voordoet."

Lees ook: Spanje hekelt chantage Marokko

De militaire deskundige gaat in zijn boek ook in op de "politisering" van de strijdkrachten en beklemtoont dat de nationale verdediging "de plicht van alle Spanjaarden" moet zijn. Hij klaagt ook over het gebrek aan patriottisme bij de Spaanse bevolking, dat hoofdzakelijk te maken heeft met het feit dat Spanje al 200 jaar geen externe bedreiging heeft gekend. Uit sociologische studies blijkt dat slechts vier van de tien Spanjaarden bereid zouden zijn hun land te verdedigen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team