Zoeken

Marokko wil Sebta en Melilla op "juiste moment terugwinnen"

29 maart 2022 - 20:20 - Wereld

©

Marokko is erin geslaagd de steun van Spanje te verkrijgen voor het autonomieplan voor de Sahara en wil nu naar verluidt tijd laten verstrijken alvorens een offensief te beginnen om Sebta en Melilla terug te winnen.

Marokko lijkt zijn annexionistische aanspraken op Sebta en Melilla niet te hebben opgegeven. In zijn brief aan Koning Mohammed VI, waarin de Spaanse premier Pedro Sanchez de steun van Spanje uitspreekt voor het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara, vermeldt hij nergens de twee autonome steden, hetgeen twijfels doet rijzen over deze netelige kwestie.

Lees ook: Marokkaanse kaart met Sebta en Melilla irriteert Spanje (foto)

Volgens Diario16 heeft Pedro Sanchez enkele maanden voor het einde van zijn mandaat besloten om zijn standpunt over de Sahara te wijzigen, omdat hij een einde wil maken aan de "ondraaglijke" crisis met Marokko. Tijdens de korte periode die hij nog in Moncloa is, wil Sanchez geen geschillen met Marokko meer beheren, noch migratiecrises in Sebta of Melilla.

Marokko zou intussen aan een strategie blijven werken om de twee autonome steden en de eilanden Chafarinas, Al Hoceima en Perejil (Laila) te heroveren, nadat de kwestie van de Sahara is opgelost, aldus dezelfde bron. De Marokkaanse ambassade in Spanje zou volgens de krant in de afgelopen dagen op haar website een kaart van het koninkrijk hebben gepubliceerd, waarop de Sahara, Sebta en Melilla zijn aangegeven.

Lees ook: Marokkaanse kaart met Sebta en Melilla irriteert Spanje (foto)

Spanje is zich ervan bewust dat Marokko zijn annexatiedrang ten aanzien van Sebta en Melilla niet zo gemakkelijk zal opgeven. Bovendien hebben Spaanse inlichtingendiensten in verschillende rapporten gewaarschuwd dat Marokko een offensief tegen de steden voorbereidt. Om Marokko niet te ergeren vermeed Pedro Sanchez de situatie van de twee steden in zijn brief te vermelden en gaf hij de voorkeur aan termen als "territoriale integriteit".

Bladna.nl