Zoeken

NAVO overweegt Sebta en Melilla tegen Marokko beschermen

29 juni 2022 - 21:10 - Wereld

©

Op de top die deze week in Madrid plaatsvindt, zou de NAVO Sebta en Melilla moeten erkennen als deel van het Spaanse grondgebied en ermee moeten instemmen ze te verdedigen in geval van agressie of aanval. Dat meldt het bureau van de Spaanse premier.

Als dit besluit wordt bevestigd op de NAVO-top die deze week in Madrid plaatsvindt, zou dat een politieke en diplomatieke overwinning betekenen voor president Pedro Sánchez. Vooral als dit besluit wordt opgenomen in het slotdocument van de top en in het verdrag van het bondgenootschap, dat de "soevereiniteit en territoriale integriteit" van alle lidstaten garandeert in geval van agressie of aanval, schrijft Republica.

Lees ook: Ex-generaal stelt dat Marokko "Ceuta en Melilla nooit zal opgeven"

Onder druk van de Verenigde Staten heeft Spanje zijn standpunt over de Sahara gewijzigd in ruil voor een garantie van de NAVO dat Sebta en Melilla, die tot het Spaanse grondgebied behoren, verdedigd zullen worden, aldus dezelfde bron.

Lees ook: Grens Marokko-Spanje besproken in Spaans parlement

Tot nu toe is er nog niets bereikt. De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, zei zondag dat dit een "politieke" kwestie was waarvoor de "consensus" van de bondgenoten nodig is.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team