Zoeken

Ex-generaal stelt dat Marokko "Ceuta en Melilla nooit zal opgeven"

6 mei 2022 - 12:20 - Wereld

©

Vicente Díaz de Villegas, voormalig algemeen commandant van Melilla en nu gepensioneerd, betoogde dat "geen enkele migrant de grens van Ceuta of Melilla met Marokko zou mogen oversteken".

Marokko test bij elke invasie van migranten het reactievermogen van Spanje en zijn vastberadenheid om de grenzen van Ceuta en Melilla te verdedigen, aldus Díaz de Villegas in een interview met Ok Diario. "Wij moeten een krachtig antwoord en een ondubbelzinnig signaal geven" aan Marokko, benadrukte de generaal.

Lees ook: Spaans leger: "Marokko geen bedreiging voor Ceuta en Melilla"

De gepensioneerde militair is ervan overtuigd dat Marokko "Ceuta en Melilla nooit zal opgeven" zoals het met de Sahara heeft gedaan. Dit kan enige tijd duren, maar uiteindelijk zal het doel worden bereikt, zo verzekert hij. Daarom achtte Díaz de Villegas het dringend noodzakelijk de twee autonome steden en de Chafarinas en Al Hoceima eilanden te verdedigen. "Geen enkele migrant zou mogen worden doorgelaten, laat staan dat zij onze politiediensten en burgerwachten zouden aanvallen," besloot hij.

Volgens de voormalige commandant van Melilla moet Spanje de materiële en juridische middelen verschaffen om deze migranten terug te sturen. Daartoe moeten de strijdkrachten in het algemeen en het garnizoen in Melilla in het bijzonder, dat niet over pantservoertuigen en gevechtstanks beschikt, "kwantitatief en kwalitatief" worden versterkt. In tegenstelling tot Ceuta, dat vanuit Sevilla en Córdoba kan worden verdedigd met tanks, helikopters en snel transportmaterieel, is Melilla van de wereld afgesloten, op vier tot acht uur varen, legt Díaz de Villegas uit.

Lees ook: Pedro Sanchez weigerde in Marokko te spreken over Ceuta en Melilla

De generaal roept Spanje op een afschrikkende rol te spelen. Dit vereist echter een flinke dosis wil om te winnen en de bereidheid om "op hetzelfde of een hoger militair niveau" te staan als zijn tegenstander. De gepensioneerde militair betreurt het dat Ceuta en Melilla niet in het NAVO-verdrag zijn opgenomen en dat Spanje in de kwestie van de territoriale wateren steken laat vallen. Spanje moet "vastberadenheid" tonen, concludeert hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team