Zoeken

Marokkaanse kaart met Sebta en Melilla irriteert Spanje (foto)

28 maart 2022 - 19:30 - Wereld

©

Vrijdag veroordeelde de Spaanse Vox-partij opnieuw het besluit van de regering van Pedro Sanchez om het Marokkaanse plan voor autonomie van de Sahara te steunen. De partij eist ook dat de Marokkaanse kaart met Sebta en Melilla van de website van de ambassade van Marokko in Madrid wordt verwijderd.

Vertegenwoordigers van de politieke groepering in het Parlement veroordeelden het "unilaterale en arbitraire" besluit van de regering. Ze menen dat het is genomen "met totale minachting voor de nationale soevereiniteit, het parlement en de rechtsstaat", staat in een communiqué gepubliceerd door Ceuta Ahora.

Lees ook: "Marokko zal Sebta en Melilla nooit opgeven"

De partij benadrukte ook dat Marokko aanspraak blijft maken op de steden Sebta en Melilla, aangezien de Marokkaanse ambassade in Madrid "onlangs" op haar website een kaart van het koninkrijk publiceerde waarop beide enclaves staan aangegeven (ndvr: de kaart werd al in maart 2014 gepubliceerd). De partij vraagt aan Marokko om de kaart van zijn website te halen.

Vox heeft de regering ook de vraag gesteld of zij op de hoogte is van het gebruik van drones door Marokko om de grenzen met Sebta en Melilla te bewaken en of zij maatregelen overweegt om de twee steden te beschermen.

Lees ook: Gaat Rabat Sebta en Melilla echt opgeven?

Van haar kant beperkte de regering zich ertoe te zeggen dat elke soevereine staat het recht heeft zijn grenzen te verdedigen "met de middelen waarover het beschikt". Vox was niet tevreden met dit antwoord en veroordeelde de "inschikkelijke" houding van de Spaanse regering tegenover Marokko.

Bladna.nl