Zoeken

Spaans Kamerlid wil Marokko dwingen grenzen te openen

15 februari 2022 - 10:20 - Marokko

©

EU-parlementslid Jordi Cañas heeft de Europese Commissie opgeroepen Marokko te dwingen de grenzen met Sebta en Melilla te heropenen. Volgens hem is de situatie voor de twee enclaves "verstikkend".

Spanje lijdt al verscheidene jaren onder het blokkadebeleid van de Marokkaanse regering. In een schriftelijke vraag aan de Europese Commissie veroordeelt Cañas de eenzijdige sluiting van de Marokkaanse grenzen, die ernstige schade toebrengt aan de Spaanse havens, met name die van de enclaves Sebta en Melilla.

Lees ook: Sebta wil afhankelijkheid van Marokko verminderen

"De Europese Commissie wordt nu verzocht aan te geven welke maatregelen zij van plan is te nemen om een einde te maken aan de illegale praktijken van Marokko," aldus Cañas. Hij dringt aan op de heropening van de Spaanse havens waarlangs duizenden in Europa wonende Marokkanen tijdens de zomeroperatie Marhaba naar het koninkrijk reizen om de vakantie door te brengen.

Deze situatie toont volgens Cañas duidelijk aan hoezeer Marokko zijn status van bevoorrechte partner van de EU misbruikt om lidstaten zoals Spanje ongestraft te chanteren, hetgeen in strijd is met de overeenkomsten tussen de EU en Marokko.

Lees ook: Marokko erkent grenzen Sebta en Melilla niet meer

Van Cañas is bekend dat hij herhaaldelijk vraagtekens heeft gezet bij de "chantage" van Spanje door Marokko, vooral na de grote toevloed van migranten naar Sebta in mei vorig jaar, wat een ongekende migratiecrisis heeft veroorzaakt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team