Zoeken

Sebta wil afhankelijkheid van Marokko verminderen

12 februari 2022 - 09:40 - Wereld

©

De stad Sebta heeft ambities om haar economisch model te veranderen en meer Europees georiënteerd te worden. Nu er een einde is gekomen aan de smokkelhandel met Marokko, willen de inwoners van de enclave, in de Europese douane-unie worden opgenomen, maar zonder de belastingvoordelen te verliezen.

De plaatselijke bevolking heeft lange tijd geprofiteerd van een regime met aanzienlijke verlagingen van de belasting op de invoer van goederen en van inkomstenbelasting. Dit heeft de ooit gedoogde smokkelhandel mogelijk gemaakt, meldt L’Économiste.

Lees ook: Ceuta en Melilla kunnen niet overleven zonder Marokko

In het vooruitzicht van de heropening zoekt de plaatselijke bevolking naar een economisch alternatief en komt op het idee om toe te treden tot de Europese douane-unie om te ontsnappen aan de economische druk die Marokko oplegt.

Een dergelijke integratie zou voor de plaatselijke economie meer voordelen dan nadelen meebrengen. Het gaat er ook om hun hoedanigheid van Spaanse en Europese burgers te handhaven tegenover de gerechtvaardigde aanspraken van Marokko op Sebta en Melilla.

Lees ook: Marokko wil Ceuta en Melilla annexeren

Dit initiatief zal echter op weerstand stuiten van de kant van Rabat, maar ook op voorzichtigheid van Spanje, dat er geen belang bij heeft zijn buurland verder tegen zich in het harnas te jagen, beklemtoont de krant.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team