Zoeken

Soufiane Touzani: "Voetbal brengt mensen bijeen" (audio)

13 februari 2021 - 14:00 - Sport

©

In het programma ’Kopstukken’ vertelt programmamaker Soufiane Touzani aan ’Voetbalzone’ over profvoetbal, straatvoetbal en ondernemerschap.

De 34-jarige Marokkaanse Nederlander is een duizendpoot, maar definieert zich eerst als straatvoetballer en daarna als programmamaker. "Ik denk dat de meeste mensen mij toch vooral zien als die jongen die die vette trucs doet. Toch ben ik - zonder arrogant te willen zijn - veel meer dan dat. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat ik Tika Taka Touzani van A tot Z zelf maak. Dat is weer een heel andere tak van sport, maar uiteindelijk komt het in de kern allemaal op hetzelfde neer", zegt hij aan Voetbalzone. "Ik wil de jeugd inspireren en hen een stapje verder brengen."

Touzani wilde als kind dolgraag profvoetballer worden, maar hij kwam er snel achter dat deze droom nooit werkelijkheid zou worden, zijn rugwervel groeide krom. Na een operatie, waarin zijn rug met een stalen pin werd rechtgezet, kreeg Touzani het doktersadvies te stoppen met voetbal. Hij bleef wel bezig met zijn hobby, hij maakte freestyle video’s waardoor hij ook in contact kon komen met wereldsterren als Cristiano Ronaldo, Kevin De Bruyne en Pierre-Emerick Aubameyang. "Mijn scoliose is dus eigenlijk het begin geweest. Ik kon een jaar lang alleen maar hooghouden en leerde trucjes. Een vriend van mij was handig met een camera en zette een video online. Daarna ging het hard. Ik weet nog dat ik een opname deed met Eden Hazard en hij zei mij dat hij naar die video keek toen hij een jaar of tien jaar oud was."

Touzani wil graag bruggen bouwen tussen mensen. "Ik wil mensen niet verbeteren, maar probeer zelf wel een verbetering te zijn." Als voorbeeld vertelt hij een verhaal over zijn vroegere buurjongetje Buddy. "Zij gingen altijd om zes uur eten en als ik daar toevallig was, zeiden ze: ’Het is etenstijd’. Dus ik zei ’okee, lekker. Wat eten we?’ ’Neeeee, wij gaan eten. Jij eet thuis’. Zoiets is in de Marokkaanse cultuur echt not done. Een gast moet je juist het meeste eten geven. Anders ben je een slechte gastheer. Maar ik ken die vrouw; zij is helemaal niet slecht. Ze vroeg me juist altijd mee naar de dierentuin of naar de Efteling. Echt leuke mensen, maar je krijgt nu eenmaal heel snel afstand als je niet de moeite neemt elkaar te leren kennen."

De Rotterdammer neemt heel wat initiatieven om kinderen en jongeren een plek te geven en startte ook met de online sportschool FC Straat. Volgens hem brengt voetbal mensen ook bijeen. "Ik zeg altijd dat ik iets tastbaars achter wil laten en ik zou echt heel trots zijn als FC Straat een platform wordt waar mensen nieuwe dingen ontwikkelen en elkaar inspireren. Nu zijn we al de grootste club van Nederland en we zijn nog niet eens echt begonnen. Ik hoop echt dat we dit heel succesvol kunnen maken. Dat zou de kers op de taart zijn voor mijn carrière."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team