Zoeken

Soufiane Touzani mist competitiegevoel

20 januari 2022 - 10:20 - Sport

©

Nederland begon woensdag aan het EK zaalvoetbal in eigen land. Oranje is geen favoriet en staat zelfs als laagst geklasseerde ploeg op de UEFA-ranking. Toch hoopt de Rotterdamse toernooiambassadeur Soufiane Touzani, dat het Europees kampioenschap een flinke boost zal geven aan de zaalvoetbalsport in Nederland.

De 35-jarige Marokkaans-Nederlandse Soufiane Touzani hoefde niet lang na te denken toen hij de vraag kreeg of hij ambassadeur wilde worden van het EK zaalvoetbal in eigen land. "Ik wil het zaalvoetbal promoten en het idee wegnemen dat het een caféspelletje is. Bij zaalvoetbal komt er veel tactiek en techniek kijken. Voor elke uitbal of corner zijn er vele varianten en de veldbezetting is onvergelijkbaar met veldvoetbal. Het komt het meest overeen met straatvoetbal, al vind ik zaalvoetbal iets tactischer en is straatvoetbal de meest pure vorm van het voetbal", zegt Touzani in het AD.

Lees ook: Soufiane Touzani: "Voetbal brengt mensen bijeen" (audio)

Soufiane Touzani speelde als kind voetbal op de pleintjes in Rotterdam-Zuid en in de koude wintermaanden zocht hij de zaal op. Het was een goede basis voor een carrière in het jeugdvoetbal, maar een vergroeiing van zijn wervelkolom gooide roet in het eten. Touzani moest op zijn zestiende stoppen. Hij kreeg een pin in de rug en begon daarna met de enige overgebleven optie: freestyle voetbal.

Lees ook: Spaanse politie kan niet lachen met baltrucs Soufiane Touzani

Op 18-jarige leeftijd ging Touzani bij het Dordtse DZS/Team Truva aan de slag en was daar zelfs zeer succesvol. "Ik kijk met veel plezier terug op die tijd. Ik ben international geworden, heb bij verschillende eredivisieclubs gespeeld en heb ook de BeNeCup gewonnen, een wedstrijd tussen de bekerwinnaars van Nederland en België. Maar op een gegeven moment moest ik voor mezelf een keuze maken tussen het zaalvoetbal en mijn werk in de media. Beide dingen op halve kracht doen was geen optie, dus op mijn 27ste ben ik gestopt en ben ik me volledig gaan richten op mijn werk. Om eerlijk te zijn, heb ik het daar soms nog moeilijk mee. Ik ben nu 35 jaar en merk dat ik een bepaald competitiegevoel mis. Hoe leuk ik mijn werk ook vind: dat gemis zal niet verdwijnen denk ik", zegt hij.

Lees ook: Freestyler Soufiane Touzani dolt met jeugdteam Juventus (video)

Zaalvoetballers moeten in Nederland hard werken voor weinig geld en erkenning. "De situatie voor Nederlandse zaalvoetballers is anders dan voor die in Spanje. Daar is zaalvoetbal echt een serieuze sport en bezit FC Barcelona ook een team van betaalde profs". Hij hoopt dat het EK zal bijdragen aan de populariteit van de zaalvoetbalsport in Nederland en eenzelfde effect zal genereren als bij de EK-titel van de Leeuwinnen in eigen land.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team