Zoeken

Marhaba 2022: 150.000 wereld-Marokkanen verwacht in haven Motril

15 juni 2022 - 21:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Na twee jaar te zijn afgelast, is Operatie Marhaba deze woensdag hervat. Hierdoor zullen meer dan drie miljoen Marokkanen die in Europa wonen, via Spaanse havens het koninkrijk kunnen binnenkomen om er hun zomervakantie door te brengen. In de haven van Motril (Granada) worden ongeveer 150.000 passagiers verwacht.

De havens van Algeciras en Tarifa zijn, wegens hun nabijheid tot de havens van Tanger en Sebta, de twee havens die tijdens deze operatie het meest door in het buitenland verblijvende Marokkanen worden gebruikt. Volgens Granada Hoy zijn zij goed voor meer dan 72% van het auto- en personenverkeer. De haven van Motril (Granada) streeft ernaar dit jaar 150.000 passagiers te verwerken op de routes naar Nador, Al Hoceima en Melilla.

Lees ook: Algeciras klaar om Marokkaanse diaspora te verwelkomen

Dit jaar werden 42 nummerplaatlezers geïnstalleerd in Irún en La Junquera om informatie te verzamelen over de toevloed van wereld-Marokkanen die met hun voertuigen in de havens aankomen. Bovendien zijn 15.995 agenten van de nationale politie en de Guardia Civil ingezet om de veiligheid van passagiers en goederen tijdens de operatie te garanderen.

De operatie is deze woensdag van start gegaan. De piekperiodes zijn 8 en 9 juli (Eid ul-Adha) en het laatste weekend van juli, net voor het begin van de augustusvakantie. Operatie Transit wordt op 15 september afgesloten.

Lees ook: Marokkaanse diaspora: ticket verplicht voor haven Algeciras

Tijdens dit eerste post-Covid-event moeten de reizigers zich houden aan strikte gezondheidsvoorschriften. Zij moeten een bewijs van vaccinatie of een negatieve PCR-test van niet langer dan 72 uur kunnen overleggen. Passagiers met of zonder voertuig moeten de haven van Algeciras binnenkomen met een online gekocht ticket.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team