Zoeken

Operatie Marhaba 2022 vandaag van start

15 juni 2022 - 16:20 - Marokkanen in het buitenland

©

Operatie Marhaba, de grootste migratiebeweging tussen Europa en Marokko, begint op woensdag 15 juni na twee jaar te zijn opgeschort. Meer dan 15.000 Spaanse veiligheidsagenten zijn voor de gelegenheid gemobiliseerd.

Operatie Marhaba, die in 2020 was afgelast vanwege de gezondheidscrisis en in 2021 vanwege de diplomatieke crisis tussen Spanje en Marokko, zal op woensdag 15 juni worden hervat. Het Comité voor coördinatie en operationeel beheer (CECOD) is medio april bijeengekomen ter voorbereiding van de vergadering van het Gemengd Comité Spanje-Marokko, die op 5 mei in Rabat is gehouden. Daar werd overeenstemming bereikt over de modaliteiten voor de uitvoering van de operatie in 2022, meldt Europa Press.

Lees ook: Algeciras klaar om Marokkaanse diaspora te verwelkomen

Tijdens de bijeenkomst zijn beide partijen overeengekomen dat de regelingen identiek zullen zijn aan die voor 2019. Spanje zet een contingent van 15.995 politie- en civiele veiligheidsagenten in om de bescherming te waarborgen van Europese Marokkanen die deze zomer via de havens van Campo de Gibraltar, Algeciras, Tarifa, Motril en Almeria naar Marokko zullen reizen.

Lees ook: Trasmediterránea zet drie schepen in voor Algeciras-Tanger Med

In 2019 verwerkte Operatie Marhaba 3.340.045 passagiers en 760.215 voertuigen in de Spaanse havens. Evenals in de voorgaande jaren voorziet operatie Marhaba in een vlootplan, coördinatieplannen, veiligheids- en vervoersplannen, en maatregelen voor gezondheidszorg en sociale ondersteuning, waarbij de nadruk ligt op de gezondheidscrisis.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team