14 april 2023 - 22:30 - Wereld
Op woensdag 12 april zei terreurbeschuldigde Salah Abdeslam tijdens het assisenproces in België over de aanslagen van maart 2016, dat de Belgische Staat zich moet excuseren voor de deelname aan de internationale coalitie die vocht tegen Daesh in Syrië en Irak. Dat was volgens hem een foute inschatting met grote gevolgen.
Verschillende beschuldigden verklaarden woensdag dat de aanslagen een reactie waren op de bombardementen van de internationale coalitie tegen terreurgroep Daesh in Syrië, waarbij veel burgerslachtoffers vielen. Abdeslam vroeg woensdag het woord en begon met te zeggen dat zijn woorden choquerend en kwetsend kunnen zijn. "Maar we zijn hier voor de waarheid. En beter een waarheid die kwetst dan een leugen die goed aanvoelt", aldus Abdeslam geciteerd door Het Nieuwsblad.
Lees ook: Salah Abdeslam klaagt over politiegeweld
Het onbegrip van slachtoffers tijdens hun getuigenissen heeft hem "erg geraakt", zegt Abdeslam. "Daarom wil ik de emoties even terzijde schuiven en me duidelijk uitdrukken, zodat ze ons kunnen begrijpen." De regering heeft destijds "de situatie verkeerd ingeschat en te veel risico’s genomen. En de gevolgen daarvan zijn tot op de dag van vandaag voelbaar. Het minimum nu is dat de staat zijn verantwoordelijkheid neemt, zich excuseert zelfs", aldus de terreurverdachte. Daarnaast moet de overheid ook tussenkomen bij de verzekeraars om de slachtoffers te vergoeden.
Toen voorzitster Laurence Massart hem vroeg wat volgens hem de zin was van de golf van terreuraanslagen in Europa, vertelde Abdeslam het verhaal van een vrouw die hij in 2014 mee uit het kanaal had helpen halen op de grens tussen Molenbeek en Brussel. "Ik vertel het niet om een medaille te krijgen, maar om aan te tonen dat we samen leefden, elkaar respecteerden, ondanks verschillen", zei de verdachte.
Lees ook: Salah Abdeslam in gevangenis getrouwd
De "desastreuze beslissingen" van de politieke leiders die de aanval inzetten op Daesh veranderden alles. Er vielen veel onschuldige slachtoffers onder wie ook vrouwen en kinderen die verminkt werden. Hen een "collaterale schade" noemen is zeggen dat een moslimleven minder waarde heeft. Daarom moeten de verantwoordelijken achter de bombardementen in Syrië en Irak ook in de beschuldigdenbox zitten. "Hier tellen we de doden, daar zijn ze gestopt met tellen", aldus Abdeslam.
Marokkanen in opstand tegen zomertijd
Marokko: 430 km aan HSL-lijnen in 5 jaar
Racisme in België live op televisie onthuld
Ongelooflijke comeback: Marokko Afrikaans kampioen zaalvoetbal!
Nieuwe baan voor Tarik Sektioui
Anti-Amazigh racisme teistert Marokkaanse voetbal
Racisme in België live op televisie onthuld
Chaos met pelgrimsvluchten in Saoedi-Arabië: Marokko komt met oplossing
Gasleiding Nigeria-Marokko: VS wil meedoen!
Ryanair in Marokko: droom wordt nachtmerrie
Klaas opgelicht door grote liefde, 85.000 euro verdwenen in Marokko
Marokko redt Spanje van totale black-out na massale stroomuitval
Spaans dorp daagt Chefchaouen uit
Marokkanen betrapt met tienduizenden euro’s in auto bij grens