Zoeken

Salah Abdeslam en Mohamed Abrini aan België uitgeleverd

15 juli 2022 - 09:40 - Wereld

©

Salah Abdeslam is in Frankrijk veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf in het proces over de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs. Hij werd inmiddels uitgeleverd aan België en zit in de gevangenis van Ittre, in Waals-Brabant. In België wordt hij vervolgd vanwege zijn betrokkenheid bij de aanslagen in Brussel.

Salah Abdeslam werd woensdagochtend vanuit Franse de gevangenis van Fleury-Merogis overgebracht naar België. Hij blijft in de gevangenis van Ittre, in afwachting van het proces over de aanslagen in Brussel, waarbij op 22 maart 2016 32 mensen omkwamen. De Brusselse aanslagen werden door dezelfde cel van Daesh georganiseerd als de aanslagen van 13 november in Parijs, schrijft BX1.

Lees ook: Aanslagen Parijs: Salah Abdeslam krijgt levenslang

Mohamed Abrini, die ook werd veroordeeld in de rechtszaak over de aanslagen in Parijs, is dinsdag eveneens overgebracht naar België voor het proces over de aanslagen van 22 maart 2016. Dat bevestigt zijn advocaat, Stanislas Eskenazi. Abrini zal samen berecht worden met een aantal andere beklaagden die in Parijs werden veroordeeld, namelijk Salah Abdeslam, Osama Krayem, Sofien Ayari en Ali El Haddad Asufi. In afwachting van de beschikbaarstelling van cellen in de toekomstige gevangenis van Haren, zullen de gevangenen worden opgesloten in verschillende Belgische gevangenissen.

Lees ook: Salah Abdeslam heeft "menselijke kwaliteiten" volgens advocaat

Osama Atar, het vermeende brein achter de aanslagen van 13 november, zal bij verstek worden berecht. Hij zou in Syrië overleden zijn. Het proces over de aanslagen in Brussel zal plaatsvinden in het Justitia-gebouw, in de voormalige NAVO-gebouwen in Evere, en zou zes tot acht maanden kunnen duren, aldus een verklaring van het federaal parket dinsdag.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team