Zoeken

Salah Abdeslam klaagt over politiegeweld

20 januari 2023 - 23:00 - Wereld

©

In het proces over de aanslagen in Brussel worden elke dag nieuwe beschuldigingen geuit. Nadat Mohamed Abrini de politie beschuldigde van ongewenste doorzoekingen, komt nu Salah Abdeslam aan de beurt om tijdens zijn overplaatsing uit de gevangenis in Haren het politiegeweld aan te klagen.

Advocate Delphine Paci was de eerste die woensdagochtend tijdens de hoorzitting het woord voerde. Zij zei dat haar cliënt Salah Abdeslam was mishandeld tijdens zijn overplaatsing van de gevangenis van Haren naar de rechtbank. Daarbij hekelde zij het "gebrek aan respect" van sommige politieagenten die niet aarzelen om verdachten te vernederen. "Tijdens de zoektocht werd mij gevraagd naar de muur te kijken. Ik zei: ’Zo ging het gisteren niet’. Ik vroeg naar de baas. Toen greep een politieagent me en plotseling waren ze met z’n drieën," aldus Salah, volgens La Dernière Heure.

Lees ook: Salah Abdeslam in gevangenis getrouwd

"De heer Abdeslam werd geraakt aan zijn lip. Dit kan zo niet doorgaan," reageerde de advocaat. We hebben ernstige twijfels over dit geweld. Voor de federale aanklager trok advocaat Paci echter te snel conclusies. Hij wees haar op het vermoeden van onschuld, dat ook voor politieagenten van toepassing is.

Lees ook: Bomaanslagen in Brussel: beklaagden boycotten proces

De federale procureur legde ook uit dat de verdachte geen klacht had ingediend en geen sporen op zijn lichaam had die een daad van geweld konden bevestigen. "Aanvankelijk wilde ik geen commentaar geven op het incident om de procedure niet te onderbreken en uit respect voor de slachtoffers. Maar de incidenten blijven zich herhalen, zo niet met mij, dan met iemand anders," zei Salah Abdeslam.

Bladna.nl