Zoeken

Bomaanslagen in Brussel: beklaagden boycotten proces

14 september 2022 - 23:00 - Wereld

©

De verdachten van de aanslagen in Brussel, onder wie Salah Abdeslam en Mohamed Abrini, hebben met steun van hun advocaten besloten niet in de rechtbank te verschijnen. De slachtoffers van de aanslagen in Brussel kijken echter reikhalzend uit naar de opening van het proces. De redenen van de verdachten zijn volgens de slachtoffers "grotesk".

De voorlopige hoorzitting ter opening van het proces over de aanslagen in Brussel, die maandagochtend van start ging, stuit al op verschillende problemen. Met name de vraag in welke boxen de verdachten tijdens het proces moeten plaatsnemen. Aanvankelijk kwamen de verdachten opdagen voor de hoorzitting, maar zes van hen besloten uiteindelijk terug te keren naar hun cel. "We zitten hier als honden," brulde de Tunesische Sofien Ayari, een medeplichtige aan de ontsnapping van Salah Abdeslam. Daarbij sloeg hij met zijn vuist tegen de muur van zijn box, meldt RTBF.

Lees ook: Advocaten Mohamed Abrini vragen 30 jaar cel in plaats van levenslang

"Er komt geen proces als deze boxen blijven staan," stelde de advocaat van Mehdi Nemmouche, op deze eerste dag van het proces. De advocaat wees erop dat zijn cliënt en de andere verdachten onder deze omstandigheden weigeren voor de rechter te verschijnen. Voor advocaat Taelman, die Bilal El Makhoukhi verdedigt, zouden de veiligheidsmaatregelen ongekend zijn. "Geen enkele box heeft immers het oordeel van het EHRM weerstaan," zei ze. "Het risico bestaat dat de zaak moet worden geseponeerd als de boxen later onevenredig blijken te zijn," voegde ze eraan toe.

Voor de politie waren de boxen echter bedoeld om de veiligheid van iedereen, inclusief de verdachten, te waarborgen. De advocaten en hun cliënten zijn het daar echter niet mee eens. "Deze boxen moeten worden verwijderd," eiste Sébastien Courtoy, de advocaat van Smail Farisi. "Een advocaat en een cliënt zijn een koppel, je moet zijn emoties kunnen waarnemen, met hem in contact staan," zei Vincent Lurquin, de advocaat van de beschuldigde Hervé Bayingana Muhirwa. "Als je elke keer met je klant aan de telefoon moet praten, is het niet mogelijk om onder deze omstandigheden te werken.

Delphine Paci, de advocaat van Salah Abdeslam, meent dat de boxen in strijd zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Zij legde uit dat haar cliënt onder deze omstandigheden uit solidariteit weigerde voor de rechter te verschijnen. Hij had een tegengestelde beslissing genomen toen hij tegen de rechter zei: "Ik wil graag het proces bijwonen". Hij trok zijn verklaring echter in. "Ik heb besloten niet te verschijnen uit solidariteit met mijn medeverdachten," verklaarde hij enkele minuten later, terwijl hij kritiek had op de glazen hokjes. "Dit is oneerlijk, hoewel ons een eerlijk proces was beloofd."

Lees ook: Mohamed Abrini geeft eigen versie aanslag Zaventem

Dit argument wordt door de slachtoffers van de aanslagen van 22 maart 2016 verworpen, aldus advocaat Marye Alié, die de belangen van het collectief Life4Brussels behartigt. Volgens haar is het een mengeling van gevoelens die bij de slachtoffers worden waargenomen. Sommigen zijn bang, anderen zijn boos over de aandacht die aan de beschuldigden werd gegeven. "We praten over hoe ze veroordeeld moeten worden. Voor de slachtoffers gaat het vooral om het waarom. De slachtoffers vrezen het stilzwijgen van de verdachten. Het is belangrijk dat zij in goede omstandigheden kunnen praten en dat de slachtoffers ook in goede omstandigheden kunnen luisteren", benadrukte de advocaat van Life4Brussels. Nu is alle aandacht gericht op de voorzitter van de rechtbank. Die zal naar verwachting aanstaande vrijdag om 14.00 uur in aanwezigheid van de betrokken partijen uitspraak doen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team