Zoeken

Marokko zal Sebta en Melilla vroeg of laat opeisen

19 april 2022 - 19:40 - Marokko

©

Na de steun van de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland en Spanje voor het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara, zal Marokko volgens een Spaanse krant, van zodra de Sahara-kwestie is geregeld, zijn energie gaan richten op Sebta en Melilla.

In ruil voor de Amerikaanse erkenning van de soevereiniteit over de Sahara onder president Donald Trump, stemde Marokko er in december 2020 mee in om zijn diplomatieke betrekkingen met Israël te normaliseren. Het land is inmiddels een belangrijke militaire partner geworden van het koninkrijk. In Europa heeft Marokko zijn uiterste best gedaan om Spanje ertoe te bewegen het Marokkaanse plan voor autonomie van de Sahara te steunen, wetende dat andere Europese landen die nog aarzelen, zich hierdoor snel achter Marokko zullen scharen.

Lees ook: Spanje wil heropening grens Sebta uitstellen

Maar Marokko heeft meermaals bewezen dat het Spanje niet respecteert en Spanje heeft ook bewezen dat het niet lang kan weerstaan aan de dreigementen van Marokko, aldus El Independiente. De krant herinnert aan de eenzijdige sluiting door Marokko van de douanepost in Melilla, zonder de minste reactie van Madrid, alsmede aan de beledigende uitlatingen van Karima Benyaich, ambassadeur van Marokko in Spanje, aan het adres van de Spaanse autoriteiten, die hier niet eens op hebben gereageerd.

De herhaalde bestormingen door sub-Saharaanse migranten van de grenzen van Sebta en Melilla en de ongekende migratiecrisis in Sebta na het onthaal van Polisario-leider, Brahim Ghali, zijn evenmin adequaat aangepakt door Spanje, betreurt dezelfde bron. Integendeel, Spanje heeft zijn minister van Buitenlandse Zaken, Arancha González Laya, ontslagen om Marokko tot bedaren te brengen. Maar de crisis hield niet op en werd "ondraaglijk" voor Spanje.

Lees ook: Pedro Sanchez weigerde in Marokko te spreken over Ceuta en Melilla

In een brief van 14 maart heeft premier Pedro Sanchez aan Koning Mohammed VI de steun van Spanje betuigd voor het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara. Een besluit dat de heropening van de zeegrenzen en de komende hervatting van operatie Marhaba mogelijk heeft gemaakt. In de gezamenlijke verklaring ter bekrachtiging van de ontmoeting tussen Sanchez en Mohammed VI op 7 april in Rabat, werd aangekondigd dat de grenzen van Sebta en Melilla geleidelijk en op gecontroleerde wijze zouden worden heropend. Het valt nog te bezien hoe lang de wittebroodsweken zullen duren. Zeker is wel dat Marokko de twee autonome steden niet zal opgeven, aldus het blad.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team