Zoeken

Polisario bekritiseert Spanje na wijziging standpunt over Sahara

21 maart 2022 - 11:40 - Marokko

©

De wijziging van het Spaanse standpunt over de Sahara is niet naar de zin van het Polisario. De beweging is van mening dat de voorzitter van de Spaanse regering, Pedro Sanchez, "voor de druk en de chantage" van Marokko is bezweken.

Door zijn standpunt te wijzigen heeft Spanje vrijdag een einde gemaakt aan bijna een jaar van grote diplomatieke onenigheid in verband met de kwestie van de Sahara. Het koninklijk paleis liet in een verklaring weten dat de Spaanse premier, Pedro Sanchez, heeft aangegeven dat het "Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara de meest serieuze, realistische en geloofwaardige basis voor een oplossing van het geschil is". Dit heeft heftige reacties uitgelokt bij het Polisario.

Lees ook: Ambassadeur van Marokko in Spanje terug op post

Al jaren probeert de Spaanse regering "Marokko voortdurend te behagen" en speelt zij met een "dubbelzinnigheid" die haar niet past als "potentiële bestuurder" van de Sahara, aldus Abdullah Arabi, Polisario-afgevaardigde in Spanje, in een interview met Europa Press. Ook klaagde hij de "hypocrisie" van de Spaanse regering aan, die spreekt over "verdediging van de internationale legaliteit". Arabi is van mening dat het plan van Rabat "een optie is, maar niet de oplossing".

Lees ook: Spanje verandert van standpunt over Sahara

"De oplossing moet gebaseerd zijn op de keuze van het Saharawi-volk", benadrukte de woordvoerder van de onafhankelijkheidsbeweging. Hij voegde eraan toe dat Spanje "een specifieke politieke en juridische verantwoordelijkheid heeft". Maar haar verandering van standpunt over de Sahara "is in hoge mate in tegenspraak met haar verantwoordelijkheid", merkte hij op. Volgens Abdullah Arabi zal de brief van Pedro Sanchez aan Koning Mohammed VI "vele mogelijkheden beperken" voor de Spaanse regering als zij echt "een leidende rol" wil spelen in de diplomatieke inspanningen die de nieuwe speciale gezant van de Verenigde Naties, Staffan de Mistura, in 2021 heeft aangesteld.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team