Zoeken

Na Marokko ook Spanje op punt van crisis met Algerije

21 maart 2022 - 18:20 - Wereld

©

Spanje heeft een einde gemaakt aan de crisis met Marokko door te beslissen om het autonomieplan van het koninkrijk voor de Sahara te steunen. Een verandering van standpunt die een crisis veroorzaakt met Algerije, één van de belangrijkste gasleveranciers van Spanje.

Het besluit van Spanje om het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara te steunen heeft ernstige gevolgen gehad op zijn betrekkingen met Algerije. In een verklaring heeft het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag zijn "verbazing" uitgesproken over de "plotselinge verandering van standpunt" van Spanje en heeft het land zijn ambassadeur in Madrid, Said Moussa, meteen voor overleg teruggeroepen, aldus El Confidencial.

Lees ook: "Pedro Sánchez plooit voor Marokko en staat Sahara af"

Algerije verwijt Spanje dat het niet op de hoogte is gebracht van zijn plannen. "Op geen enkel moment heeft Albares, de minister van Buitenlandse Zaken, ons verteld dat de President van de Spaanse regering een brief heeft geschreven aan de Koning van Marokko. Wij dachten dat onze betrekkingen op goede trouw en transparantie waren gebaseerd", klaagt een Algerijnse diplomaat.

Spanje verzekert van zijn kant dat het besluit geen gevolgen zal hebben voor zijn betrekkingen met Algerije. "Voor Spanje is Algerije een strategische, prioritaire en betrouwbare partner, waarmee wij een bevoorrechte relatie willen blijven onderhouden", aldus Spaanse regeringsbronnen op zaterdag. De vraag is nu of de Algerijnse woede tegen Spanje beperkt blijft tot het terugtrekken van zijn ambassadeur in Madrid, of dat de beslissing ook zou kunnen leiden tot een breuk in de gasovereenkomst tussen beide landen. Volgens Spaanse diplomatieke bronnen is dat onwaarschijnlijk.

Lees ook: Marokko "ruilt" Sebta en Melilla in voor Sahara

Met het veranderde standpunt wordt Spanje het derde Europese land dat het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara steunt, na Frankrijk en Duitsland. De Verenigde Staten hebben onder de regering Trump in december 2020 ook het Marokkaanse karakter van de Sahara erkend. Volgens bepaalde Spaanse waarnemers betekent het Spaanse besluit een mislukking van de diplomatie van minister Albares.

Bladna.nl