Zoeken

Spaanse premier wil Koning Mohammed VI ontmoeten

1 februari 2022 - 15:40 - Wereld

©

Het hoofd van de Spaanse regering, Pedro Sanchez, zou sinds afgelopen zomer onderhandelen over een ontmoeting met Koning Mohammed VI, om de scherpe kantjes uit het conflict te halen en de diplomatieke betrekkingen te herstellen. Maar dat is tot nu toe nog niet gelukt.

Spanje heeft haast om de diplomatieke betrekkingen met Marokko te herstellen. Koning Felipe VI zei recent dat hij opnieuw wil samenwerken met Marokko en goede relaties wil aanknopen met het koninkrijk. Maar het standpunt van Spanje over de Sahara blokkeert elke onderhandeling over de hervatting van de betrekkingen.

Lees ook: Marokko beschuldigd van chanteren Spanje

Diplomatieke bronnen bevestigden aan Economia Digital dat het regeringspaleis Moncloa reeds sinds afgelopen zomer werkt aan een akkoord over een ontmoeting tussen Pedro Sanchez en Koning Mohammed VI. De vorst sprak in augustus zijn bereidheid uit om een nieuwe fase aan te gaan in de betrekkingen met Spanje, maar de spanningen zijn sindsdien niet verminderd, ook omdat de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen elkaar niet konden ontmoeten. "Het belangrijkste en meest dringend is een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken en daar wordt aan gewerkt," zeggen diplomatieke bronnen. Maar volgens verschillende deskundigen is er niet echt iets veranderd. "Er is een status quo, we staan nog steeds nergens als het gaat over de hervatting van de betrekkingen”, zeggen ze.

José Manuel Albares en Nasser Bourita hebben wel al telefoongesprekken met elkaar gevoerd, maar nog geen fysieke ontmoeting gehad. De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft sinds zijn aantreden in juli, ook nog geen bezoek gebracht aan Rabat. Bij twee gelegenheden hebben de twee leiders elkaar gemist: tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York in september en tijdens de Unie voor het Middellandse Zeegebied in Barcelona in november.

Lees ook: Marokko-Spanje: crisis escaleert opnieuw

Spaanse diplomatieke bronnen hopen dat de ontmoeting tussen Albares en Bourita in de komende dagen zal plaatsvinden en het mogelijk zal maken "de meningsverschillen opzij te zetten en de problemen zonder druk of verrassingen aan te pakken". Marokko van zijn kant wil betrouwbare partners hebben. "In diplomatieke betrekkingen is het niet de nabijheid die prevaleert, maar de geloofwaardigheid", zei Nasser Bourita onlangs.

Bladna.nl