Zoeken

Sahara: Marokko oefent druk uit op Israël

9 januari 2023 - 20:00 - Marokko

©

Marokko gebruikt de opening van zijn ambassade in Tel Aviv als pressiemiddel om Israël ertoe te bewegen de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara te erkennen.

Tot op heden heeft Israël de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara niet erkend. Tijdens een bezoek aan Marokko in juni vertelde de toenmalige Israëlische minister van Binnenlandse Zaken Ayelet Shaked, dat Israël de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara zou erkennen. Deze verklaring werd echter snel ingetrokken door het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken en waarin enkel werd gezegd dat "het Marokkaanse autonomieplan voor de Westelijke Sahara een positieve ontwikkeling is".

Lees ook: Israël herhaalt steun Marokkaanse Sahara

De voormalige Israëlische minister van Justitie, Gideon Saar, reisde enkele weken later naar Marokko en verklaarde er openlijk dat de Sahara aan Marokko toebehoorde. Opnieuw herhaalde zich hetzelfde scenario en werd het standpunt genuanceerd. Voor Rabat is de kwestie echter belangrijk. In 2020 werden de diplomatieke betrekkingen met Tel Aviv onder Amerikaanse auspiciën genormaliseerd, in ruil voor de Amerikaanse erkenning van zijn soevereiniteit over de Sahara.

Vier huidige en voormalige Israëlische verantwoordelijken vertelden Axios dat in de afgelopen maanden, elke keer dat Israëlische functionarissen de kwestie van het verbindingskantoor ter sprake brachten, Marokkaanse ambtenaren de officiële erkenning door Israël van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara vroegen. Later verklaarden zij dat het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken veronderstelde dat Marokko de kwestie van erkenning gebruikte als voorwendsel om geen officiële ambassade in Tel Aviv te openen wegens kritiek in eigen land.

Lees ook: "Koning van Marokko gaf opdracht om banden met Israël aan te halen"

Volgens dezelfde ambtenaren zal "de nieuwe regering er geen probleem mee hebben de Westelijke Sahara te erkennen als deel van Marokko". Zij benadrukten dat Netanyahu in de komende maanden Marokko wil bezoeken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team