Zoeken

Sahara: Marokko oefent druk uit op Frankrijk

7 augustus 2023 - 15:00 - Marokko

©

De betrekkingen tussen Frankrijk en Marokko zijn om verschillende redenen gespannen, waaronder de Pegasus-zaak en visakwesties. Maar de echte twistpunt tussen de twee landen blijft de Sahara. Marokko verwacht een duidelijk standpunt van Parijs over deze gevoelige kwestie en weigert elke compromis.

Ondanks recente verzoeningspogingen zijn Marokkaanse politieke kringen en analisten niet erg optimistisch over de normalisering van de betrekkingen tussen Marokko en Frankrijk. In een brief aan Koning Mohammed VI ter gelegenheid van het Troonfeest, herhaalde de Franse president Emmanuel Macron de wens van Parijs om de bilaterale betrekkingen en samenwerking met Rabat te versterken, meldt Al-Arab. Marokkaanse politieke analisten betwijfelen echter de oprechtheid van Macron, die geen enkele indicatie geeft over zijn al maanden aangekondigde bezoek aan Marokko.

Lees ook: Marokko, Israël en Frankrijk beschuldigd van "destabiliseren" Algerije

Volgens waarnemers is de tijd van toespraken voorbij. Frankrijk moet met daden bewijzen dat het een bondgenoot van Marokko is. De Franse president moet zijn positie in de Pegasus-zaak, waarin hij Rabat verdenkt van spionage met behulp van de Israëlische software, en de visabeperkingen voor Marokkanen herzien, een officieel bezoek aan Rabat organiseren en zijn standpunt over de Sahara verduidelijken, vindt Mohamed Lakrini, hoogleraar rechten en internationale betrekkingen.

De Sahara is een gevoelige kwestie voor Marokko. Koning Mohammed VI heeft meermaals benadrukt dat "vrienden" van het koninkrijk zijn soevereiniteit en territoriale integriteit moeten respecteren. De Verenigde Staten, Spanje, Duitsland en recentelijk Israël hebben de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara al erkend. Verschillende Franse politieke figuren, waaronder Rachida Dati en Éric Ciotti, hebben Macron opgeroepen om deze landen te volgen en de Marokkaanse status van dit gebied te erkennen. Het gebrek aan duidelijkheid van Frankrijk over deze kwestie draagt bij aan het voortduren van de crisis tussen de twee landen.

Lees ook: Frankrijk wil zich verzoenen met Marokko

Marokko had in januari zijn ambassadeur in Parijs teruggeroepen en de functie sindsdien vacant gelaten, een bewijs dat de crisis ernstig is en niet zal worden opgelost met toespraken en officiële bezoeken. Rabat wil concrete acties van Parijs, en met name de erkenning van de soevereiniteit van het koninkrijk over de Sahara, om het vertrouwen tussen de autoriteiten en de bilaterale betrekkingen te herstellen.

Bladna.nl