Zoeken

Sahara: Marokko zet Israël onder druk

1 februari 2023 - 15:00 - Wereld

©

De opening van een Israëlische ambassade in Rabat is door Marokko gekoppeld aan de erkenning van het Marokkaanse karakter van de Sahara. Om deze kwestie verder te bespoedigen heeft de Israëlische premier Benyamin Netanyahu, één van de grondleggers van de normalisering van de betrekkingen met de vier Arabische landen, Ronan Levy, benoemd tot directeur-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Israël verwacht met de benoeming van Ronan Levy als hoofd van het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat hij de diplomatieke samenwerking met Marokko zal uitbreiden. Maar ook dat hij onderhandelingen zal voeren onder de strikte Marokkaanse voorwaarde dat Tel Aviv de soevereiniteit van het koninkrijk over de Sahara zal erkennen, meldt Al-Ayyam 24.

Lees ook: Sahara: Aziz Akhannouch berispt Frankrijk

Tot dusver heeft Israël de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara niet erkend, hoewel deze kwestie Koning Mohammed VI nauw aan het hart ligt. In zijn toespraak op de Dag van de Revolutie van de Koning en het Volk in augustus 2022 riep de monarch zijn "traditionele en nieuwe partners, van wie de standpunten over de Sahara-kwestie onduidelijk zijn, op om hun standpunt te verduidelijken en te herzien".

Lees ook: Marokkanen verwerpen nog steeds normalisatie met Israël

De nieuwe directeur-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken is een discrete man van wie de identiteit jaren geheim werd gehouden. Hij is een van de architecten van de normalisering van de diplomatieke betrekkingen tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten, Soedan, Marokko en Bahrein, aldus het Israëlische dagblad Yediot Aharonot. Dit dagblad noemt hem "een man van Israëls schaduw in de Arabische wereld". Hij heeft "30 jaar gewerkt in operationele functies bij de Shin Bet, de Israëlische binnenlandse inlichtingendienst".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team