Zoeken

Sahara: Algerije spelbreker bij VN

3 februari 2024 - 11:00 - Wereld

©

Algerije, dat in juni vorig jaar werd gekozen als niet-permanent lid van de VN-Veiligheidsraad voor de periode van 1 januari 2024 tot 31 december 2025, wil van deze rol gebruikmaken om de kwestie van de Sahara aan te kaarten. Gevreesd wordt dat Algiers tegen de verlenging van het mandaat van de VN-missie in de Sahara (MINURSO) zal stemmen.

Volgens een rapport van Sabina Henneberg, een onderzoeker gespecialiseerd in Noord-Afrikaanse zaken, gepubliceerd door het Washington Institute for Near East Policy, lijkt het echter onwaarschijnlijk dat Algerije tegen de vernieuwing van de MINURSO-missie zal stemmen. Een dergelijke stem zou worden geïnterpreteerd als een afwijzing van de bemiddelende rol van de Verenigde Naties in het conflict, een rol die Algerije ondersteunt als fervent verdediger van het Polisario-front, dat streeft naar "het recht op zelfbeschikking voor het Sahrawi volk" door middel van een referendum.

Lees ook: Algerije houdt vast aan Sahara kwestie

Henneberg stelt dat gezien de leden van de Raad over het algemeen worden gehouden aan normen van verantwoordelijkheid en legitimiteit, Algerije er waarschijnlijk voor zal kiezen om niet als eerste land tegen de resolutie te stemmen. In plaats daarvan zou het kunnen proberen de andere twee Afrikaanse leden, Mozambique en Sierra Leone, te overtuigen zich van stemming te onthouden. Dit zou een poging kunnen zijn om druk uit te oefenen op de Verenigde Staten om de tekst aan te passen, rekening houdend met zorgen van andere raadsleden.

Lees ook: Marokko-Algerije: historische rivaliteit escaleert door Sahara

Een aanpassing van de tekst naar de wensen van Algerije zou de betrekkingen tussen Washington en Rabat verder kunnen compliceren, aldus Henneberg. Ze voegt eraan toe dat de ambivalente positie van de Biden-administratie over deze kwestie al heeft geleid tot een verzwakking van deze relaties. Algerije zou tijdens het besluitvormingsproces ook de aandacht kunnen vestigen op het ontbreken van een mensenrechten monitoringssysteem in het mandaat van de missie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team