Zoeken

Voor Algerije erkent regering-Biden Marokko’s claim op de Sahara niet

18 augustus 2023 - 17:00 - Wereld

©

Ahmed Attaf Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken, is van mening dat de regering-Biden de soevereiniteit van Marokko over de Sahara niet erkent, hoewel ze officieel de beslissing van de voormalige president Donald Trump, niet heeft tegengesproken.

Volgens de Algerijnse bewindsman suggereren de verklaringen van Biden’s regering dat ze de Marokkaanse claim op de Sahara niet erkennen. In tegenstelling tot Donald Trump, die in december 2020 de Marokkaanse soevereiniteit over het gebied erkende, zou zijn opvolger een neutraler standpunt innemen over dit onderwerp. Hij zou pleiten voor een oplossing van het conflict binnen het kader van de Verenigde Naties. Dat verklaarde Ahmed Attaf in een interview met Al Monitor, tijdens zijn recente bezoek aan de Verenigde Staten waar hij de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, ontmoette.

Lees ook: Sahara: VS herhaalt steun aan Marokko

Na hun ontmoeting bevestigde de Amerikaanse functionaris de "volledige steun" van zijn regering aan de bemiddeling van Staffan de Mistura, de speciale VN-gezant voor de Sahara. Een verklaring die voor de Algerijnse minister voldoende is om te beweren dat de Biden-regering "duidelijk afstand neemt van het standpunt dat president Trump over de Sahara heeft ingenomen". "Als je (de Marokkaanse claim op de Sahara) erkent, zou je geen extra inspanning vragen om een oplossing te vinden", merkte hij op.

Lees ook: Abdelmadjid Tebboune reageert op erkenning Marokkaanse Sahara door Israël

Ahmed Attaf verwacht dat de Amerikaanse regering zal "helpen het vredesproces nieuw leven in te blazen", dat momenteel stilstaat. Marokko en het Polisario-front houden vast aan hun respectievelijke standpunten. Terwijl Rabat een beperkt autonomieplan voor de Sahara voorstelt, roept het Polisario-front op tot een zelfbeschikkingsreferendum.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team