Zoeken

Sahara: Polisario dreigt aanvallen te intensiveren

2 december 2023 - 20:00 - Marokko

©

Het Polisario Front, gesteund door Algerije, verhoogt zijn dreigementen tegen Marokko. Na aanvallen in Es-Smara, dreigt de onafhankelijkheidsbeweging nu ook met aanvallen op andere steden in de Marokkaanse Sahara.

"De regio van de ’Sahrawi Arabische Democratische Republiek’, inclusief haar land-, zee- en luchtruimte, is een open oorlogsgebied", waarschuwt het Polisario in een verklaring van 30 november. Hierin roept de beweging opnieuw "alle landen van de wereld en de publieke en private sectoren op om elke activiteit van welke aard dan ook op het nationale Sahrawi grondgebied te vermijden", verwijzend naar de organisatie van verschillende evenementen, waaronder de vijftiende editie van de ’Africa Eco-Race’. Deze rally is gepland tussen 30 december en 14 januari 2024, waarbij deelnemers door heel Marokko reizen en via El Guerguerat naar Mauritanië gaan. De onafhankelijkheidsbeweging had tijdens de laatste editie van de race ook al een verklaring uitgegeven waarin het de deelnemers bedreigde.

Lees ook: Smara: Marokko waarschuwt, "aanvallen zullen niet onbestraft blijven"

Het door Algerije gesteunde Polisario verklaart "het recht te behouden om alle legitieme middelen te gebruiken en krachtig te reageren op elke actie die haar soevereiniteit en territoriale integriteit bedreigt". Het houdt "degenen die hun grondgebied betreden en doorkruisen verantwoordelijk voor de gevolgen die daaruit kunnen voortvloeien", aldus dezelfde bron.

Lees ook: Marokkaanse minister beschuldigt Algerije van staatsterrorisme in Smara (video)

Op 28 oktober waren er ’s nachts vier explosies in de stad Es-Smara, waarbij woongebieden en een observatiepost van de VN-missie (MINURSO) in de Sahara werden getroffen. Bij deze militaire operatie van het Polisario vielen één dode - een jonge Franse Marokkaan die op vakantie was in het koninkrijk - en drie gewonden. De gerechtelijke politie doet onderzoek naar de aanslag. Marokko heeft tot op heden niet officieel gereageerd op deze aanval.

Bladna.nl