Zoeken

Sahara: VN beschuldigt, Polisario weerspreekt en bekritiseert Marokko

22 oktober 2023 - 20:23 - Marokko

©

Het Polisario bekritiseert het rapport van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, over de situatie in de Sahara, dat zwaar tegen de onafhankelijkheidsbeweging weegt, en beschuldigt Marokko van voortdurende schending van de aanwezigheid en het werk van de MINURSO.

In zijn rapport beschuldigt de secretaris-generaal van de Verenigde Naties het Polisario van het belemmeren van het werk van de MINURSO-missie op het terrein. Op zijn beurt heeft de secretaris-generaal van de onafhankelijkheidsbeweging, in een brief aan Antonio Guterres, Marokko beschuldigd van het voortdurend schenden van de aanwezigheid en het werk van de MINURSO in de Sahara, inclusief de grote uitdagingen waarmee de missie wordt geconfronteerd, met name haar logistieke inspanningen en bevoorrading. Het Polisario noemt het VN-rapport een "verhulling van de waarheid en een beschuldiging van het koninkrijk Marokko". Verder heeft het "de ongerechtvaardigde stilte en de tolerantie van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor Marokko" veroordeeld.

Lees ook: Sahara: Omar Hilale haalt uit naar Algerije (video)

Sabri El Hou, expert in internationaal recht, immigratie en conflict in de Marokkaanse Sahara, vertelde aan Al3omk dat het VN-rapport de omvang van de obstakels en moeilijkheden onthult die het Polisario creëert voor de MINURSO bij het uitvoeren van haar taken voor het toezicht op het staakt-het-vuren en het ruimen van mijnen. Volgens hem wijst de VN de verantwoordelijkheid voor het falen van het hele politieke proces toe aan de onafhankelijkheidsbeweging.

Lees ook: Vier leden Polisario gedood door Marokkaanse drone

De algemeen directeur van de Academie voor Strategische Reflectie is van mening dat het Polisario via deze brief probeert terug te keren naar de voorgrond. Dit heeft volgens hem echter geen invloed op het feit dat "Marokko vooroploopt en solide is, en het "actief werkt aan een oplossing onder auspiciën van de Verenigde Naties."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team