Zoeken

Marokko en Algerije botsen bij de VN over de Sahara

28 september 2023 - 19:00 - Marokko

©

De spanningen tussen Marokko en Algerije hebben tijdens de Algemene Vergadering van de VN een hoogtepunt bereikt. De ambassadeurs van beide landen raakten verstrikt in een verhitte woordenwisseling over de Sahara.

Naar aanleiding van de toespraak van zijn Marokkaanse tegenhanger, heeft de Algerijnse ambassadeur Amar Bendjama felle kritiek geuit. Hij beschuldigde de Marokkaanse ambassadeur Omar Hilale ervan de woorden van de Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune over de Sahara verkeerd voor te stellen. Tebboune had eerder zijn steun uitgesproken voor een zelfbeschikkingsreferendum in het gebied. Bendjama benadrukte: "Wij Algerijnen hebben gekozen voor gerechtigheid, dekolonisatie, vrijheid, zelfbeschikking en mensenrechten", verwijzend naar de steun voor de Sahrawi-bevolking.

Lees ook: Omar Hilale zet Algerijnse tegenhanger Nadir El Arabaoui op zijn plek

De Algerijnse diplomaat drong aan op het belang van een zelfbeschikkingsreferendum. "Als de Marokkaanse bezetting van de Westelijke Sahara werkelijk een paradijs had gecreëerd, waarom wordt een referendum dan verhinderd?" vroeg Bendjama, die tevens de beschuldigingen van terrorisme tegen het Polisario verwierp.

Lees ook: Omar Hilale confronteert Algerije met tegenstrijdigheden bij VN (video)

In reactie hierop verdedigde de Marokkaanse ambassadeur bij de VN, Omar Hilale, het koninkrijk. "Men kan niet tegelijkertijd krokodillentranen vergieten en een land aanvallen dat nog steeds een tragedie ondergaat". Hij bekritiseerde Algerije voor het tonen van solidariteit terwijl het tegelijkertijd Marokko aanvalt. Hilale benadrukte dat Marokko’s autonomie-initiatief binnen zijn nationale soevereiniteit en territoriale integriteit de enige oplossing is voor het conflict in de Sahara en concludeerde met: "Marokko is in zijn Sahara en zal dat voor altijd blijven".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team