Zoeken

Russisch-Oekraïense oorlog opent nieuwe perspectieven voor Marokko

10 augustus 2022 - 19:40 - Economie

©

De Russisch-Oekraïense crisis blijkt gunstige gevolgen te hebben voor Marokko. Het koninkrijk is samen met Rusland, China en Canada, één van ’s werelds grootste exporteurs van meststoffen. De OCP-groep ziet zijn omzet exploderen en is van plan zijn productie op te voeren, om te kunnen voldoen aan de steeds toenemende vraag naar meststoffen in de wereld.

De Russisch-Oekraïense crisis is niet enkel schadelijk, het stelt landen zoals Marokko ook in staat zich economisch te herstellen na de coronapandemie die twee jaar duurde. De uitvoer van fosfaat uit Marokko is hier een goed voorbeeld van. Het Office Chérifien des Phosphates (OCP) heeft een omzet behaald van 2,4 miljard euro, dat is een stijging van 77% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. "Het Russisch-Oekraïense conflict heeft de gespannen situatie met betrekking tot het evenwicht tussen vraag en aanbod op de fosfaatmarkt verscherpt en heeft, samen met de stijging van de kosten van grondstoffen zoals ammoniak en zwavel, geleid tot een verdere stijging van de prijzen", aldus het OCP in mei. Daarmee rechtvaardigt het bedrijf het geregistreerde record.

Lees ook: Marokko levert 370.000 ton meststoffen aan Afrikaanse landen tegen verlaagde prijs

De omzet van de Marokkaanse fosfaatgigant zal deze tendens waarschijnlijk verder zetten tot aan het einde van het tweede semester. Eind april zou de omzet iets meer dan 3,5 miljard euro hebben bereikt, het dubbele van het resultaat tijdens dezelfde periode in 2021, vertelt een bron bij het OCP aan Middle East Eye.

Aan de aanvang van de Russisch-Oekraïense oorlog waarschuwde de Wereldbank voor de moeilijkheden om kunstmest te verkrijgen in de komende maanden. China, de grootste meststoffenproducent ter wereld, heeft ervoor gekozen zijn lokale markt voorrang te geven. Marokko, dat meer dan 70% van de fosfaatreserves in de wereld bezit, is daarentegen voornemens zijn productie met 10% op te voeren, om aan de steeds groter wordende vraag te voldoen. "In de komende vier jaar zou de productiecapaciteit met meer dan 50% kunnen toenemen", verklaart een bron binnen het OCP.

Lees ook: Marokko concurreert met Rusland op kunstmestmarkt

Landen als Brazilië doen ook beroep op het OCP om hun invoer van meststoffen te verhogen. "Door de dreiging vanuit Rusland om voedsel en energie in te perken en te militariseren, toont Rabat zijn groeiende belang voor Europa en de Verenigde Staten als geopolitieke partner in Afrika ten zuiden van de Sahara", aldus het Midden-Oosteninstituut, een denktank in Washington. Nu Europa geplaagd wordt door een tweevoudige geo-economische uitputtingsslag met Rusland, bemoeilijkt het Marokkaanse plan om de kunstmestproductie te verhogen de strategie van Moskou om voedsel en energie in te zetten als wapens," concludeert het instituut.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team