Zoeken

Russisch gas via Spanje naar Marokko?

26 augustus 2022 - 18:20 - Economie

©

Sinds juni transporteert Spanje gas naar Marokko via de Maghreb-Europa pijpleiding (GME). Gaat het om Russisch, Algerijns of ander gas?

Wordt Russisch gas in omgekeerde richting van Spanje naar Marokko vervoerd via de GME? Deze vraag ligt op ieders lippen. Nadat Algerije dreigde de kraan dicht te draaien, had Madrid eind juni verzekerd dat het via de GME geen Algerijns gas naar Marokko zou vervoeren. Algerije is in conflict met Spanje sinds de regering van Pedro Sánchez in maart besloot het autonomieplan van Marokko voor de Sahara te steunen. De diplomatieke crisis tussen Madrid en Algiers duurt nu al een jaar.

Lees ook: Duitse RWE gaat via Spanje gas leveren aan Marokko

Zou Marokko aardgas uit Qatar of uit de Verenigde Staten krijgen? Volgens een goed ingelichte bron is het waarschijnlijker dat het Rusland is, meldt Maghreb-Intelligence. "De betrekkingen tussen Rabat en Moskou zijn niet aangetast door het conflict tussen Rusland en Oekraïne en er is geen reden waarom Moskou het koninkrijk niet van aardgas zou voorzien via Spanje en de GME," stelt dezelfde bron. 

Lees ook: Marokko: via Spanje ontvangen gas komt uit de Verenigde Staten

Marokko is een van de 12 landen die op 2 maart niet hebben deelgenomen aan de stemming over de resolutie "waarin de Russische Federatie wordt opgeroepen het gebruik van geweld tegen Oekraïne onmiddellijk te staken".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team