Zoeken

Meststoffen: Europa zet in op Marokko

30 augustus 2022 - 19:40 - Economie

©

Nu de grondstofprijzen stijgen als gevolg van de crisis en de oorlog in Oekraïne, overweegt Europa zijn invoer van meststoffen uit Marokko op te voeren. 40% van de Europese fosfaatinvoer is afkomstig uit het koninkrijk.

Er staat veel op het spel voor de Europese Unie, die zowel gas als meststoffen uit Rusland importeert, terwijl de Russische regering haar producenten van meststoffen heeft gevraagd de export stop te zetten.

Lees ook: Marokko concurreert met Rusland op kunstmestmarkt

In een verklaring aan Euractiv heeft Jacob Hansen, directeur-generaal van Fertilisers Europe, het netwerk dat het merendeel van de producenten van meststoffen in Europa vertegenwoordigt, zijn ongerustheid kenbaar gemaakt en aangekondigd dat het continent een nieuwe weg zal inslaan wat de bevoorrading met meststoffen betreft.

"Gas is een essentiële grondstof voor de productie van meststoffen", zei hij. Hij voegde eraan toe dat "de oorlog in Oekraïne de prijs van meststoffen heeft opgedreven en dat we zonder gas onze voedselzekerheid niet kunnen garanderen". "Bij 50% van de voedselproductie worden minerale meststoffen gebruikt. 60% van de invoer komt uit Rusland en Wit-Rusland," legde hij uit.

Lees ook: Peru wijzigt standpunt Sahara tegen betere fosfaatprijzen

Onder deze omstandigheden besloot Europa op zoek te gaan naar andere bevoorradingsbronnen en de bestaande handelsbetrekkingen te intensiveren. Daartoe wordt Marokko genoemd als een levensvatbaar alternatief via het OCP. "De meest voor de hand liggende oplossing is meer meststoffen te kopen in Noord-Afrika, met name Marokko," zei Hansen, die eraan toevoegde dat dit het koninkrijk ertoe zou aanzetten zijn productie op te voeren om het tekort weg te werken.

Bladna.nl