Zoeken

Marokko concurreert met Rusland op kunstmestmarkt

26 april 2022 - 15:40 - Economie

©

Marokko zou Rusland kunnen inhalen als leverancier van kunstmeststoffen. Rusland heeft te maken met Europese sancties op de export van meststoffen, omwille van de oorlog in Oekraïne. Dit laat zich voelen bij het Russische kunstmestbedrijf PhosAgro, de grootste concurrent van de OCP-groep in het Oosten.

De prijsstijging van essentiële meststoffen kan onzekerheid veroorzaken bij landbouwers en regeringen, maar ze kan waarschijnlijk ook leiden tot een langdurige boost voor de Marokkaanse fosfaat- en meststoffenindustrie, analyseert Morocco World News.

Lees ook: Marokko is dankzij fosfaat "bewaker van de wereldvoedselvoorraad" geworden

Het OCP heeft aangekondigd dat het zijn productie dit jaar met 10% wil verhogen, om tegemoet te komen aan de stijgende mondiale vraag naar meststoffen, als gevolg van de Russisch-Oekraïense oorlog. Het doel is dit jaar 11,9 miljoen ton te bereiken, tegenover 10,8 miljoen ton een jaar geleden.

Lees ook: Amerika legt importheffing op aan Marokkaanse fosfaatreus OCP

Sinds het uitbreken van de Russische invasie in Oekraïne heeft het Westen economische sancties opgelegd aan het land van Vladimir Poetin. De sancties treffen de grootste concurrent van de OCP-groep in het Oosten, de Russische fosfaatmeststoffengigant PhosAgro, waarvan het marktaandeel de komende jaren zou kunnen krimpen. Dit kan dus gunstig zijn voor het OCP, dat eveneens van plan is zijn productie in 2023 met nog eens 3 miljoen ton te verhogen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team