Zoeken

Omzet fosfaatgroep OCP stijgt door conflict Rusland-Oekraïne

3 september 2022 - 15:00 - Economie

©

De Marokkaanse fosfaatgroep OCP is één van de grootste fosfaatexporteurs ter wereld. In de eerste helft van 2022 boekte de groep een omzet van 56 miljard dirham. Dit is een stijging met 72% ten opzichte van dezelfde periode in 2021.

Concreet bedroeg de omzet van OCP 30,69 miljard dirham in het tweede kwartaal van 2022, tegenover 18,19 miljard dirham in het eerste kwartaal. De verkoop van Marokkaans fosfaat is in de eerste helft van het jaar gestegen als gevolg van de "verdere stijging van de fosfaatprijs op de wereldmarkt na de Russische inval in Oekraïne", aldus de OCP in een persverklaring.

Lees ook: Meststoffen: Europa zet in op Marokko

Volgens het laatste tussentijdse verslag, dat in augustus werd gepubliceerd, heeft het Directoraat voor Studies en Prognoses (DEPF) van het Marokkaanse ministerie van Economie en Financiën, in de eerste zes maanden van het jaar een stijging geregistreerd van 58,9% in de verkoop van rotsfosfaat, dat gedeeltelijk in de Sahara wordt gewonnen. De verkoop van fosforzuur is met 56,4% gestegen. "De uitvoer van chemische producten en natuurlijke meststoffen is met 100,2% gestegen dankzij een verdubbeling van de prijzen", aldus het DPEF.

Lees ook: Russisch-Oekraïense oorlog opent nieuwe perspectieven voor Marokko

De fosfaatexport was in de eerste helft van 2022 goed voor 26,7% van de totale Marokkaanse export, tegen 20,5% in dezelfde periode van 2021. Bovendien blijft fosfaat het belangrijkste exportproduct van Marokko. Op wereldniveau is de prijs van fosfaat in juli gestegen tot 320 dollar per ton. Dit is de hoogste prijs sinds 2009, als gevolg van de sterke wereldwijde vraag en uitvoerbeperkingen in China en Rusland. De vraag naar fosfaat is sterk gestegen, vooral vanuit India en Latijns-Amerika.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team