Zoeken

Rechtstreekse trein tussen Casablanca en Madrid?

18 oktober 2023 - 10:00 - Marokko

©

De droom van een rechtstreekse treinverbinding tussen Casablanca en Madrid krijgt vorm in de context van een baanbrekend onderzees tunnelproject.

Het ambitieuze plan voor een spoorwegtunnel in de Straat van Gibraltar, een project dat al decennia in de maak is, zou een directe treinverbinding tussen Casablanca en Madrid mogelijk maken. Volgens de nationale maatschappij voor de studie van de Straat van Gibraltar (SNED) zou deze verbinding, gebruikmakend van hogesnelheidstreinen, de reistijd tussen de twee steden kunnen verkorten tot slechts vijf uur en twintig minuten, meldt SNRTNews. De technische, socio-economische en milieustudies uitgevoerd door SNED en het Spaanse bedrijf SECEGSA onderstrepen het potentieel van de bestaande hogesnelheidslijnen in beide landen om de reistijden aanzienlijk te verkorten.

Lees ook: Tunnel Marokko-Spanje: 43 jaar wachten en miljoenen uitgegeven

Het concept van de spoorwegtunnel, bedoeld om Marokko en Spanje met elkaar te verbinden, dateert al van 16 juni 1976. Het werd oorspronkelijk geconceptualiseerd door wijlen Koning Hassan II en de voormalige koning van Spanje, Juan Carlos, in een gezamenlijke inspanning om de bilaterale banden tussen Europa en Afrika te versterken. Ondanks verschillende onderbrekingen door diplomatieke spanningen tussen de twee landen, is het project recentelijk nieuw leven ingeblazen.

Lees ook: Tunnel tussen Marokko en Spanje: wat blokkeert?

"We zijn begonnen aan een nieuw hoofdstuk in het revitaliseringsproces van de vaste verbinding door de Straat van Gibraltar, een project dat we in 1981 gezamenlijk zijn gestart," verklaarde de Spaanse minister van Transport tijdens een bijeenkomst met de Marokkaanse minister van Uitrusting, Nizar Baraka, waarbij ze de toewijding van haar land bevestigde.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team