Zoeken

Tunnel tussen Marokko en Spanje: wat blokkeert?

1 september 2023 - 10:00 - Marokko

©

Spanje stelt dat het tunnelproject met Marokko in de Straat van Gibraltar vordert en dat sommige fases spoedig afgerond zullen zijn. Er wordt opgeroepen tot een publiek-privaat partnerschap om de financiering en realisatie van de infrastructuur te vergemakkelijken.

In een recent artikel van het tijdschrift Awraq, uit de directeur van het Spaanse bedrijf voor studies over een vaste verbindingen door de Straat van Gibraltar (Secegsa), generaal José Luis Goberna, optimisme over de voortgang van het project. Deze liep vertraging op tussen 2010 en 2021 vanwege de opeenvolgende crises tussen Spanje en Marokko. "Het project blijft vooruitgang boeken en komt steeds dichter bij een succesvolle voltooiing", vertelde hij aan El Diario.

Lees ook: Tunnel Marokko-Spanje is financiële nachtmerrie voor Madrid

Financiering blijft echter een "bepalende factor" voor de realisatie van het project, "vooral in de komende bouw- en exploitatiefases", vervolgt Goberna, die oproept tot een publiek-privaat partnerschap. Daarnaast moet ook rekening worden gehouden met het "geostrategische karakter" van het project in de wereldcontext. Goberna wijst op de centrale geografische ligging van de tunnel in de Straat van Gibraltar, een gebied met Amerikaanse en Britse militaire bases en doorgangsroutes voor de Russische vloot, handel en investeringen.

Lees ook: Tunnel van 42 km om Europa en Afrika te verbinden: het ambitieuze Spaans-Marokkaanse project

De Secegsa, net als haar Marokkaanse tegenhanger, de SNED, voert alleen studies uit en geen werken. Tijdens een ontmoeting van de Spaans-Marokkaanse commissie dat dit jaar voor het eerst in veertien jaar werd gehouden, kondigde de Spaanse minister van Transport aan dat de reeds uitgevoerde en lopende studies gericht zijn op het analyseren van de haalbaarheid voor telecommunicatie en energietransport. Enkele weken later, tijdens een bezoek aan Rabat, verduidelijkte Raquel Sanchez dat beide landen overeengekomen zijn de studies van dit "strategische project voor Spanje, Marokko, Europa en Afrika" te versnellen.

Bladna.nl