26 september 2023 - 09:00 - Wereld
Het Spaanse agentschap voor de studie van de Straat van Gibraltar (Secegsa), verantwoordelijk voor het tunnelproject dat Spanje met Marokko moet verbinden via de Straat van Gibraltar, heeft na 43 jaar en grote financiële middelen, de uitvoering van het project niet kunnen starten.
Secegsa werd op 26 februari 1981 opgericht en kreeg de taak om de doelstellingen van de bilaterale overeenkomst, getekend in 1979 tussen Spanje en Marokko voor de bouw van een 42 km lange onderzeese tunnel in de Straat van Gibraltar, te realiseren. Maar na vier decennia zijn de tunnelwerken nog steeds niet gestart. Afgelopen februari hebben beide landen tijdens een topontmoeting besloten het project nieuw leven in te blazen, meldt La Información.
Lees ook: Tunnel tussen Marokko en Spanje: wat blokkeert?
Het Spaans agentschap wordt echter beschouwd als een geldverslindende instelling die geen resultaten oplevert. Tussen 2016 en 2021 ontving het jaarlijks 50.000 euro aan subsidies van de staat. In 2022 verdubbelde de regering deze subsidie tot 100.000 euro, plus 750.000 euro voor het actualiseren van de tunnelstudies, een project dat nu wordt gefinancierd met Europese fondsen.
Het Spaanse staatsbedrijf hoopt deze studie-update tegen het einde van het jaar te voltooien. In totaal zal 1,5 miljoen euro zijn uitgegeven voor deze taak, zoals blijkt uit de Spaanse staatsbegroting. Deze definitieve stap is "nodig om te beginnen met de vaste verbinding tussen Europa en Afrika in de Straat van Gibraltar", legt men uit.
Lees ook: Tunnel Marokko-Spanje is financiële nachtmerrie voor Madrid
Om haar doelen te bereiken, heeft Secegsa ook de diensten ingeschakeld van andere overheidsdiensten, waaraan in de afgelopen zes jaar bijna 900.000 euro werd betaald. Daarnaast werden overeenkomsten gesloten met de Marokkaanse tegenhanger, de Nationale Maatschappij voor Studie van de Straat van Gibraltar (SNED). Ondanks al deze acties en uitgaven komt het project maar moeilijk van de grond.
Europa zoekt naar deze vermiste Marokkaanse topsporters
Politicus vast voor vastgoedfraude in Tanger
Belangrijke verbindingsweg in Nador is "een schande"
Marokkaans raadslid doneert lever om tante te redden
Nederlander betrapt met camper vol hasj bij grens Marokko
Rapper Anas en Fidji Ruiz zwaargewond na ongeval in Marokko
Europa zoekt naar deze vermiste Marokkaanse topsporters
Utrechtse Amir slachtoffer fatbike-drama
Hoensbroekse Yasmin (3) overlijdt na stopzetten behandeling
Palestijnse vlag op joodse profielen, Marokkaanse student veroordeeld
Veel mysterie rond dodelijke val Abdel uit raam in Brussel
Dubai levert rechterhand drugsbaron ’Monte Christo’ uit aan België
Rechtszaak Amsterdam: verdachten brachten vrouwen uit Marokko voor prostitutie
Imam Alkmaar ontslagen na Israël-trip