Zoeken

Tunnel Marokko-Spanje voltooid vóór WK 2030?

19 oktober 2023 - 18:12 - Marokko

©

De Spaanse Maatschappij voor Studies voor Vaste Communicatie door de Straat van Gibraltar (Secegsa) heeft aangekondigd dat de haalbaarheidsstudies voor de tunnel tussen Marokko en Spanje vorderen en dat beide landen zich ertoe hebben verbonden dit megaproject te realiseren vóór het WK-2030.

Nieuwe studies bevestigen de mogelijkheid om een spoorverbinding onder de zeestraat aan te leggen tussen Casablanca in Marokko en Madrid in Spanje, aldus Secegsa. Er wordt toegevoegd dat het project in vijf jaar voltooid zou kunnen zijn.

Lees ook: Rechtstreekse trein tussen Casablanca en Madrid?

Het project, dat in de jaren 80 werd gelanceerd, werd in februari vorig jaar hervat tijdens de Spaans-Marokkaanse top. De Spaanse minister van Transport, Raquel Sanchez, en haar Marokkaanse collega, Nizar Baraka, hielden in april een sessie om de studies die sinds 2009 door Secegsa en SNED, de Marokkaanse studiemaatschappij, zijn uitgevoerd, te valideren, schrijft El Faro de Ceuta.

Lees ook: Tunnel Marokko-Spanje: 43 jaar wachten en miljoenen uitgegeven

Na deze bijeenkomst kwamen beide partijen overeen de gemengde commissie, belast met de studie voor een vaste verbinding tussen Afrika en Europa, opnieuw te lanceren. De tunnel onder de zeestraat is een strategisch project voor Marokko en Spanje en is onderdeel van de nieuwe routekaart die in april 2022 in Rabat door premier Pedro Sanchez en Koning Mohammed VI werd ondertekend.

Bladna.nl