Zoeken

WK 2030 geeft boost aan tunnelproject Straat van Gibraltar

7 februari 2024 - 09:00 - Marokko

©

De gezamenlijke organisatie van het WK 2030 door Marokko, Spanje en Portugal zou een boost kunnen zijn voor het ambitieuze tunnelproject onder de Straat van Gibraltar, die Marokko en Spanje, maar ook Afrika en Europa met elkaar zou verbinden. Er worden momenteel haalbaarheidsstudies verricht.

Voorstanders van het tunnelproject onder de Straat van Gibraltar hopen dat de organisatie van het WK 2030 het project een nieuwe impuls zal geven. Volgens de gespecialiseerde spoorwebsite Railtech zou het project, met een geschat budget van 6 miljard euro, binnen ongeveer vijf jaar gerealiseerd kunnen worden.

Lees ook: Europese Unie steunt tunnel Marokko-Spanje financieel

Het project van een tunnel, dat sinds 1981 wordt besproken, heeft moeite om van de grond te komen. Twee bedrijven, het Marokkaanse SNED en het Spaanse Secegsa, kregen de opdracht om studies uit te voeren nadat wijlen Koning Hassan II en Juan Carlos I in 1980 een gezamenlijke intentieverklaring ondertekenden. In 2023 werd het project nieuw leven ingeblazen tijdens de 43e topontmoeting Marokko-Spanje. Afgelopen zomer bevestigde Spanje een fonds van 2 miljoen euro voor een ontwerpstudie.

Lees ook: Tunnel Marokko-Spanje: 40 jaar wachten!

De betrokken partijen "geven een boost aan een project van maximaal geostrategisch belang" dat de relaties tussen zowel Spanje en Marokko als tussen Europa en Afrika zou verbeteren, aldus Raquel Sánchez, Spaanse minister van Transport, Mobiliteit en Stedelijke Planning.

Bladna.nl